Kuvar: MEDALJONI SA LIMUNOM

10/01/2015 Off By

 

Izbor Marija Radović

 

Potrebno:

600 g svinjskog filea
50 ml ulja
1 limun, so, beli biber
10 g brašna
100 ml belog vina
150 ml slatke pavlake
20 g maslaca
peršun
1 kašika vegete

Priprema:

Meso isecite na 12 manjih odrezaka. Malo ih istucite, natrljajte vegetom i solju pa sve poprskajte sokom od pola limuna. Tako pripremljene odreske ostavite neka malo odstoje u frižideru.
Nakon toga pospite odreske brašnom i stavite da se prže na ugrejanom ulju u tiganju, i to s pobrašnjenom stranom prema dole.
Kada odresci poprime s obe strane lepu svetlo smeđu boju, zalijte ih vinom i ostavite da se dinstaju na tihoj vatri.
Pred kraj umešajte slatku pavlaku, malo preostalog limunovog soka, pobiberite i dodajte još malo vegete.
Sve zajedno prokuvajte, a pred kraj u sos umešajte maslac.
Ako želite više sosa, razredite ga s malo vode i po želji zgusnite kašičicom kukuruznog skroba (gustina).
Medaljone složite na ugrejani tanjir, prelijte ih sosom, a po odrescima rasporedite kockice limuna koje ste prethodno uvaljali u naseckani peršun.
Na isti način možete medaljone pripremiti od teletine<


HRANA

rucakZIMA: HRANA KOJA GREJE ORGANIZAM

HRANA I ZDRAVLJE ⇒Osećaj hladnoće i snižena telesna temperatura mogu da budu posledica nedovoljnog unosa hrane (kalorija), ali ta situacija nije tipična i retko se odnosi na osobe koje stalno osećaju hladnoću. Za takvu pojavu, osoba bi morala da bude neuhranjena, ispod prosečne telesne težine i sa deficitom masnog tkiva

pogacice od krompiraPOGAČICE OD KROMPIRA

Izbor Marija Radović Potrebno: 500 g krompira 250 g brašna malo soli, bibera Za punjenje: 2 paradajza 1 glavica crnog luka 100 g kačkavalja (gaude, trapista…) 1 jaje 3-4 kašike prezli so, biber, začinsko bilje Priprema:

 

Juneca corba sa renom3HRANA: JUNEĆA ČORBA SA RENOM

 Potrebno: 3 šargarepe 2 korena peršuna 2 paškanata manji koren celera 150 g luka 600 g junetine 500 g krompira 200 g graška (konzerva) ulje za prženje 1,5 l supe (instant) kašika mlevenog kima kašika sušene majčine dušice kašika aleve paprike g supe (instant) so, biber i kašika rena