Unutrašnji dijalog o KiM: sportisti – kako Vlada kaže!

Unutrašnji dijalog o KiM: sportisti – kako Vlada kaže!

14/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Juče, u Palati “Srbija” održan je šesti unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji Svoja mišljenja o rešenju kosovskog čvora su izneli predstavnici sportskih organizacija.

Govorilo se o preporuci Vlade kako sportisti iz Srbije i organizacije treba da se ponašaju u slučaju kada je Srbija organizator međunarodnih takmičenja, a kako kada se takmiče u inostranstvu protiv samoproglašene države Kosovo.
Zatražili su da se aktuelne preporuke unaprede i da se jasno kaže kako da se ponašaju na takmičenjima u inostranstvu ili kao organizatori međunarodnih takmičenja.
Direktor Džudo saveza Srbije Dragana Atanasov kaže da preporuku, koja nije obavezujuća, treba upotpuniti.
“To je preporuka, a ne obaveza. Taj dokument treba unaprediti da to bude odluka vlade i obaveza svih nas”, rekao je Atanasov.
On je dodao da Srbija želi da se kandiduje za prvenstvo Evrope u džudou 2020. godine, i treba da postoje jasne smernice kako se ponašati u određenim situacijama.
Predsednik vaterpolo saveza Srbije Miodrag Krivokapić kaže da ne sme nikada da se dozvoli da sportisti ne igraju na Olimpijskim igrama, ali i da ne sme da se dozvoli da neko prizna Kosovo.
“Političari moraju da nam pomognu, da nam daju smernice, ali ne smemo da dozvolimo i da mi sportisti priznamo Kosovo”, naglasio je Krivokapić.
Boža Maljković, predsednik Olimpiskog komiteta Srbije se nada da će sa današnjeg skupa da se izvuku dobri zaključci, koji će u sinergiji sa Vladom Srbije i predsednikom eliminisati sve dileme kada su u pitanju učešća na velikim sportskim takmičenjima.

Predstavnik Sportskog saveza Srbije Dane Korica naglasio je da je važno da se razgovara o budućnosti sporta, da je sport velika armija ljudi i najuspešnija delatnost u Srbiji i da afirmiše Srbiju.
On je dodao da će Sportski savez Srbije podržati sve ono što Vlada Srbije odluči.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovićić je rekao da smo čuli sa kojim se problemima naši sportisti susreću kako na domaćem, tako i međunarodnom terenu. Imali smo argumentovane predloge kako neke stvari da rešimo. Siguran sam da ćemo izaći sa jednim konstruktivnim rešenjem, na temu koja nije bitna samo za sistem sporta, već celokupnu Srbiju”, rekao je Udovičić novinarima u pauzi skupa.
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da se srpski sport ujedinjuje kako bi dao svoj doprinos ostvarivanju srpskih interesa na KiM.
“Moram da kažem da mi je puno srce što sam video da su strast sa kojom se bore za naše nacionalne boje, zastavu na sportskim takmičenjima preneli i na ovaj teren gde treba zajedno da se dokažemo u tražinju rešenja za naše najteže državno i nacionalno pitanje”, rekao je Đurić.
Dijalog se nastavlja.♦