Beograd – Paraćin: uhapšena organizovana kriminalna grupa!

Beograd – Paraćin: uhapšena organizovana kriminalna grupa!

14/12/2017 Off By
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, na širem području Beograda i Paraćina, uhapsili su 16 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe od januara 2015. do decembra 2017. godine, počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odogovornog lica, poreska utaja i pranje novca.

 

U saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, uhapšeni su E.H. (1962), odgovorno lice privrednih društava „Faktor promet“ doo, „Focus mediator company“ doo i „Brantom enterprises limited“ U.K. London, koji se sumnjiči da je organizator organizovane kriminalne grupe, odgovorno lice preduzeća „„Feniks medicom“ doo Z.J. (1965) i odgovorno lice privrednog društva „Marketing solutions pro“ doo J.B. (1990).

Uhapšeni su i M.B. (1980), S.J. (1965), R.I. (1968), Z.K. (1957), Z.K. (1957), Ž.V. (1973), N.K. (1987), M.I. (1955), S.M. (1969), P.R. (1984), I.M. (1994), A.J. (1996), R.J. (1960) i R.H. (1999), dok je za još jednom osobom raspisana potraga.

Postoje osnovi sumnje da je E.H. početkom januara 2015. godine na teritoriji Srbije, organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici osnovali privredno društvo sa sedištem u Velikoj Britaniji, otvorili nerezidentne račune tog društva u Republici Makedoniji i osnovali četiri privredna društva sa sedištem u Republici Srbiji.

Na račune privrednih društava u Srbiji, kako se sumnja, više privrednih subjekata iz naše zemlje, po fiktivnom osnovu uplatilo je 520 miliona dinara, nakon čega su ta sredstva konvertnovana u evre i preneta na nerezidentne račune u Makedoniji.

Sumnja se, da su potom osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe odlazili u Makedoniju, podizali novac i prenosili ga u Srbiju u iznosima pojedinačno manjim od 10.000 evra.

Novac je potom, kako se sumnja, E.H lično, ili preko drugih članova organizovane kriminalne grupe, u gotovini vraćao odgovornim licima privrednih subjekata koja su, prvobitno, novac fiktivno uplatila firmama koje su pripadnici kriminalne grupe osnovali u Srbiji, pri čemu je osumnjičeni E.H. zadržavao proviziju od oko osam odsto.

Sumnja se da su na taj način, pripadnici organizovane kriminalne grupe pribavili za sebe protivrpavnu imovinsku korist višu od 41.000.000 dinara.

Odgovorna lica firmi u Srbiji, potom su, kako se sumnja, račune sa neistinitom sadržinom, koje su pribavili od osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe, neosnovano iskoristili kao prethodni porez sa pravom na odbitak i iskazali ga u poreskim prijavama PDV-a, čime su utajlili oko 91.000.000 dinara.

Protiv 19 odgovornih lica tih privrednih društava biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odogovornog lica, poreska utaja i pranje novca.♦