Subota MSUB: Priče o Sekvencama – Beogradski nadrealizam

Subota MSUB: Priče o Sekvencama – Beogradski nadrealizam

14/12/2017 Off By

 

Druga po redu priča o Sekvencama biće na temu beogradskog nadrealizma i održaće se u subotu, 16. decembra 2017. sa početkom u 13 časova u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

O nadrealističkoj književno-umetničkoj grupi koja je, u duhu istorijskih avangardi, delovala početkom tridesetih godina 20. veka u Beogradu, o raznovrsnoj i specifičnoj vizuelnoj produkciji beogradskih nadrealista, kao i o njihovom odnosu sa pariskim nadrealistima, govoriće autor i kustos izložbe Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, Dejan Sretenović.
Muzej savremene umetnosti čuva značajan broj dela beogradskih nadrealista, najviše zahvaljujući Legatu Marka, Ševe i Mare Ristić koji je Muzeju poklonio Marko Ristić, jedan od osnivača i vodeća ličnost grupe beogradskih nadrealista. Na izložbi Sekvence izloženi su i zajednički i pojedinačni radovi beogradskih nadrealista, među kojima su Marko Ristić, Ševa Ristić, Aleksandar Vučo, Julijana Lula Vučo, Stevan Živadinović–Vane Bor, Dušan Matić, Oskar Davičo, Đorđe Kostić i Radojica Živanović Noe.
Posebno mesto u Legatu i na izložbi zauzima „Nadrealistički zid“ Marka Ristića, koji je autor realizovao u svom radnom kabinetu. „Nadrealistički zid“ može se smatrati za prvu instalaciju u istoriji umetnosti 20. veka na našim prostorima i sadrži dela Maksa Ernesta, Andrea Masona, Iva Tangia, fotografije, kolaže, afričku masku, radove srpskih nadrealista, rad Bogdanke Poznanović i skulpturu umetniku naive Bogosava Živkovića.(Press MSUB)♦