O KiM u PKS: O politici se priča od privrede se živi!

O KiM u PKS: O politici se priča od privrede se živi!

12/12/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Četvrta runda unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji održana je danas u Privrednoj komori Srbije. Poslovni ljudi, privrednici iznosili su probleme sa kojima se suočavaju prilikom plasiranja svojih proizvoda na prostor Kosova i Metohije i izrazili očekivanja da će se političkim dijalogom problemi prevazići.

U uvodnom obraćanju predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je ukupan promet robe između Srbije i Kosova i Metohije u periodu januar – septembar ove godine , iznosio više od 366 miliona evra, što je kako je naveo je 13 odsto više nego u odnosu na isti period 2016. godine.
“U rešavanju različitih problema postigli smo rezultate kao što je carina , rešavali smo probleme prometa robe , ali ima niz otvorenih pitanja i niz stvari koje vidimo na terenu svakog dana”- istakao je Čadež, dodajući da je da je na relaciji Beograd – Prištin suficit u trgovinskoj razmeni 420 miliona evra, a da 90 procenata izvoza na Kosovo pokrivaju srpske firme.
Privrednici su saglasni da je Kosovo i Metohija veliki potencijal za srpska preduzeća , ali da trenutno imaju velike probleme prilikom izvoza hrane zbog neusaglašenih sertifikata , dozvole za izvoz lekova i prodaju akcizne robe .
Aleksandra Gazivoda predstavnica” Hemofarma” navela je da ova kompanija ne može da dobije dozvolu za izvoz na KiM posebnih lekova koji sadrže psihoaktivne supstance, te zamolila Kancelariju za KiM da pomogne.
Predstavnici Mlinara žalili su se na taksu za uvoz brašna koji je uvela kosovska vlada ističući da više nije isplativo izvoz brašna na KiM.
Najdirektniji u svom izlaganju bio ja privrednik iz Bujanovca Nedžat Beljaj koji je kazao da je privreda taoc politike a da se kako je rekao o politici priča a od privrede živi. On je naglasio da je krajnje vreme da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine kako bi ljudi mogli normalno i kvalitetnije da žive. Beljaj je srpske i albanske privrednike nazvao herojima , jer kako je naveo oni uprkos politici i zaoštrenim odnosima Beograda i Prištine ruše barijere i sarađuju. On je rekao da Albanci sa juga Srbije mogu biti posrednici u rešavanju određenih pitanja ekonomske saradnje Beograda i Prištine.
Čuli su se i predlozi privrednika da je neophodno veće prisustvo srpske ekonomije na Kosovu i Metohiji i da je u tom slučaju i veće političko prisustvo Srbije na KiM.
Po završetku izlaganja privrednika , direktor Kancelarije Marko Đurić obratio se medijima rekavši da Srbija ima ispružene ruke prema Prištini i kada je u pitanju ekonomski razvoj , ali i normalizacija odnosa Beograda i Prištine.♦