Konferencija i izložba: Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova

Konferencija i izložba: Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova

12/12/2017 Off By
Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Muzej savremene umetnosti Beograda (MSUB) i Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) u četvrtak, 14. decembra u 18 časova otvoriće izložbu Svedočanstvo – Istina ili politika, u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu.

Osim izložbe, održaće se i konferencija Svedočenje. Poezija. Jezik. od 14. do 17. decembra u IFDT i CZKD.
Izložba i konferencija se organizuju kao deo projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova.

Kustosi izložbe su Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB) a umetnici su Ana Bunjak, Sanja Anđelković, Bojan Krivokapić i Andrea Palašti, Daniel Đamo, Rjo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) i Aron Roman-Kis (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) i Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Dorone Paris, Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki i Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević.
Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova čini audio arhiv od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dve međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i Jugoslovenskih ratova devedesetih, a zasniva se na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstava.
Umetnici su pozvani da se bave ispitivanjem, s jedne strane materijalnog aspekta svedočanstava (zvukom i glasom) i, s druge, samim sadržajem – političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim kontekstom u različitim ključnim momentima svedočanstava. Izložba radova 16 umetnika i umetničkih parova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posledicama kroz sakupljanje svedočanstava od direktnih učesnika ratova i anti-ratnih aktivista.
Izložba će biti otvorena od 14. decembra do 29. januara svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom. Ulaz je slobodan.
Partneri projekta: Učitelj neznalica i njegovi komiteti, Beograd; Muzej savremene umetnosti, Beograd; Boem, Beč, Austrija; Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT Transeuropa), Rovereto, Italija; Istorijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo; Filozofski fakultet Sarajevo, Centar za kulturnu i socijalnu popravku, Banja Luka; Leibniz-Institut für Ost-und Südosteuropaforschung (IOS), Regensburg, Nemačka.
Sutra u 14. časova održaće se konferencija za medije u prostorijama CZKD, Birčaninova 21.♦