Otvoren Državni data centar – Srbija ispred Evrope!

Otvoren Državni data centar – Srbija ispred Evrope!

12/12/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, otvorila je danas prvi Državni data centar u prostorijama Kancelarije za informacione tehnologije i elekttronsku upravu.

U ovom centru smeštena je ključna informaciono komunikaciona infrastruktura važna za rad sistema elektronske i državne uprave. Trenutno se ovde nalazi oprema za izdavanje vremenskog žiga, a do kraja godine će se instalirati oprema za centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i centar za informacionu bezbednost državnih organa. U narednoj godini će se ovde postepeno smeštati oprema svih državnih organa, kako bi Kancelarija za IT i E upravu počela sa pružanjem usluga državnog klauda.
Državni data centar smešten je u zgradi TK centra u vlasništvu Republike Srbije u kojoj se nalaze srce i duša srpskih telekomunikacija i informacionih tehnologija. Projektovan i izgrađen po najsavremenijim svetskim tehničkim i bezbednosnim standardima. Samo tehnička infrastruktura data centra koštala je 9 miliona evra.
Direktor Kancelarije za informacone tehnologije i elektronsku upravu, Mihajlo Jovanović rekao je novinarima da će data centar doneti uštede budžetu Srbije i koristiti u korišćeju postojećeg hardvera i softvera, a i u budućim investicijama.
Direktor Telekoma, Predrag Ćulibrk ponosan je što je državni delta centar osnovan na infrastrukturi Telekoma:
-Tako Srbija postaje deo najsavremenijih društava. Građani će sve usluge moći da plaćaju elektronski.
Premijerka, Ana Brnabić svesna je da je još mnogo građana vezano za klasične usluge starinskih šaltera:
– Ali, elektronske usluge će rasteretiti šaltere, a broj onih koji će ih prihvatiti će rasti. Ovde će se napraviti milionske uštede za Vladu, jer više neće svako ministarstvo, svaki sekretarijat i svaka državna agencija imati sopstvene data centre. Sve ćemo raditi i plaćati centralizovano.Elektronsko plaćanje, ja sam i u svom ekspozeu navela kao jednu od najvažnijih stvari.Ja sam još kao ministarka za državnu upravu pustila elektronska plaćanja za državu, a građani su ostali izvan toga. Sada i oni mogu platnim karticama da regulišu svoje obaveze državi.Već smo pustili u rad servis koji nam omogućava da prestanemo da overavamo zdravstvene knjižice na starinski način. Do kraja godine imaćemo i najsavremeniji način elekttronskog plaćanja, koji još uvek ne postoji ni u Evropskoj uniji. ♦