Skupština Srbije: o budžetu – ali i o šamaranju!

Skupština Srbije: o budžetu – ali i o šamaranju!

08/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Celodnevna svađa oko Predloga budžeta Srbije za sledeću godinu, kulminirala je večeras, kada je predsednica Skupštine Maja Gojković prekinula sednicu ogorčena izjavom Balše Božovića da će Đorđu Miličeviću razvaliti šamarčinu. Balša Božović je tvrdio da to nije rekao. Aleksandra Jerkov rekla je da Božović ništa nije rekao i da je Maja sve izmislila:

– Niste bili u Sali kada se to navodno desilo. Kada ste ušli, mene ste uvredili i to vam nije prvi put. Izmišljene uvrede upućene Vama niko ovde ne mora da trpi. Mesecima sprovodite nasilje u Skupštini.
– Na konferenciji za novinare u holu poslanici većinskih stranaka osudili su izjavu Božovića i odlučili da se vrate u salu i nastave raspravu. Na nastavak sednice čekali su i svi ministri sa premijerkom Anom Brnabić, spremni da odgovaraju na poslanička pitanja.
Na neprijatne uvrede premijerka je odgovarala mirno, ali joj je uzdrhtao glas kada je govorila o svom bratu:
– Sramota je što govorite kako smo moj brat i ja odgovorni za privatizaciju Goše. Slušala sam i druge optužbe na račun Vlade, SNS i mene. Kažete da je ovaj budžet dobar samo za tajkune i lopove SNS. A znate da je u budžetu najviše izdvojeno za kulturu. Za infrastrukturu srednjih i osnovnih škola predviđeno je 3,3 milijarde. Da li je to namenjeno tajkunima? Budžet za inovacije je dupliran.Nikada toliko nije dato za prosvetu, nauku i inovacije. Produžili smo olakšice za primanje novih radnika. Kako bi se podstaklo preduzetništvo uvedene su olakšice za one koji počinju sopstveni posao. Zar to niste primetili kada ste kritikovali budžet? Kažete da budžet nije razvojni, već na liniji ekonomskog kolonijalizma. Da ste vi u prošlosti davali malo više na kulturu, danas bi bilo manje nasilja. U ovom budžetu odvojeno je 25 posto više nego ranije, za stvaralaštvo 14 posto. To je još uvek malo, ali pokazuje napredak.Iznosite samo neistine, ali meni je drago što građani prepoznaju sve te laži. Nije tačna ni primedba da zaobilazim Skupštinu.Bila sam ovde 26 oktobra i govorila o radu Vlade. A imamo mnogo toga za pohvalu. Počeli smo 26. oktobra, prvi put posle 30 godina, izgradnju elektrane od 350 megavata. Danas je sa beogradskog aerodroma otputovao 5 milioniti putnik u ovoj godini. Sedamnaestog decembra puštamo u rad novi Klinički centar u Nišu, koji su počeli da grade 1970 godine, a nikada ga nisu dovršili. Ni jedan klinički centar u Srbiji nije dovršen.
Napadi opozicije na ministra finansija, Dušana Vujovića su nastavljeni uvredljivim rečima, a premijerka ga je zaštitila tvrdnjom da je on profesionalac i izvanredan stručnjak. Sednica nastavlja rad.♦