Pet milioniti putnik aerodroma “Nikola Tesla”: novinar Nebojša Visković

Pet milioniti putnik aerodroma “Nikola Tesla”: novinar Nebojša Visković

08/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Nebojša Visković, sportski novinar iz Beograda, krenuo je jutros na put i na beogradskom aerodromu doživeo prijatno iznenađenje. Pred šalterom gde je čekirao kartu, dočekala ga je predsednica srpske Vlade, Ana Brnabić, gradonačelnik Siniša Mali, predsednik Privredne komore, Marko Čadež, svi rukovodioci Aerodroma i veliki broj novinara. Saopštili su mu da je on 5 milioniti putnik koji je ove godine putovao s beogradskog aerodroma, uručili mu prigodne poklone i slikali se s njim.

Zbunjeni Nebojša nije očekivao ovako prijatan događaj:
– Otac mi je ceo život proveo u JAT-u i na ovom aerodromu, a meni se dgodilo da budem 5 milioniti putnik ove godine.
Nebojša je odleteo svojim putem, a fešta se nastavila iznošenjem lepih podataka. Ukupni prihodi aerodroma ove godine su veći za 45 posto, broj putnika za 51 posto, a kargo saobraćaj za preko 200 posto. Zato je i vrednost akcija aerodroma na beogradskoj berzi 4 puta veća nego ranije.
Siniša Mali podsetio se 2013. godine, kada je počeo pregovore s Etihadom oko ulaganja u Er Srbiju, koja je bila na ivici bankrota:
-Danas imamo najbolju avio kompaniju u regionu, a i najbolji aerodrom. Stopa rasta naše privrede nikada nije bila veća i nikada manji broj nezaposlenih.U novembru je samo 88.120 srpskih građan tražilo posao. Za 55 godina postojanja, ovaj aerodrom prvi put u istoriji ima 5 miliona putnika u jednoj godini. Do kraja decembra očekije se 5,3 miliona. Broj putnika koji koriste aerodrom, pokazuje koliko se zemlja menja na bolje.
Ana Brnabić čestitala je na ovoj dobroj vesti i saopštila dve nove :
– Beograd će biti sedište Transportne zajednice jugoistočne Evrope. Postaće , pored Ciriha , jedini svetski centar za najveći samit inovatora.
Na pitanje novinara hoće li biti produžen rok za davanje aerodroma u koncesiju, premijerka kaže da je rok za predaju ponuda danas u 15 sati i 30 minuta i rok neće biti produživan:
-Zainteresovanost je vlika. Učestvuju najveće svetske kompanije.Niko nije imao primedbi. Očekujemo da će svih 5 prijavljenih konzorcijuma predati dokumentaciju.Ovo je najveći koncesioni ugovor u regionu.Ponude će ocenjivati 3 grupe. Prva – finansijski aspekt, druga pravni, a treća tehnički. Do 25 decembra će se doneti preliminarna odluka, a onda će početi pregovori s najboljim ponuđivačem.
Ana nije htela da govori o podacima ponudjivača , niti o tome koliko se prihoda očekuje od ove koncesije. Ali je rekla da će koncesioni ugovor biti potpuno javan, kao i svi eventualni aneksi. ♦