Skupština Srbije: dan kada su poslanici postavljali pitanja

Skupština Srbije: dan kada su poslanici postavljali pitanja

07/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Poslanici Skupštine Srbije danas su nastavili rad. Na početku sednice postavljali su pitanja.
Nogu je povukao šef Srpske radikalkne stranke Vojislav Šešelj. Pitao je premijerku Anu Brnabić dokle će u vladi “da trpi” Zoranu Mihajlović koja, kako je rekao “neprekidno izaziva incidente i skandale i sramoti rad ministara i vlade a počela je i veliku sramotu da nanosi Skupštini”.

Šešelj je dalje rekao da su na jednoj od prošlih sednica poslanici pitali ministarku Mihajlović zašto se po hitnom postupku razmatraju zajmovi za prugu i vodosnabdevanje i Sporazum o Transportnoj zajednici. Predsednica parlamenta Maja Gojković obavestila je poslanike da je to tražila Zorana Mihajlović.
“Mihajlovićeva se okrenula prema Gojkovićevoj i rekla joj da laže”, naveo je Šešelj, prepričavajući dešavanja na toj sednici ocenivši da je takvo ponašanje ministara nedopustivo, te da je Zorana Mihajlović poznata kao “skandal majstor”.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS pitao je Brnabićevu,
Zoranu Mihajlović i ministra policije Nebojšu Stefanovića o divljoj gradnji na Kopaniku, odnosno o izgradnji kafane na osnovu dozvole za privremeni objekat od 150 kvadratnih metara, navodeći da se od letos radi objekat od betona koji ima više od 1.000 kvadrata i četiri nivoa.
“Šta će država preduzeti povodom toga, ali i sa svim divljim gradilištima koja svakodnevno niču u Srbiji”, pitao je Đurišić.
Poslanica LSV Olena Papuga pitala je nadležne kada će parlamentu biti upućene izmene zakona o restituciji, a ministarku Zoranu Mihajlović i Puteve Srbije na osnovu čije procena i odobrenja je određena tri puta viša putarina od Beograda do Subotice i koliko će prihoda od toga ostajati Vojvodini, te zašto ministarka kaže da Srbija neće nikada uvesti vinjete koje imaju svi u EU.
Zoran Radojičić pitao je Anu Brnabić – kada će predložiti Zakon o ispitivanju porekla imovine? Najinteresantnije će biti ako i kada taj zakon stupi na snagu koliki je broj visokih funkcionera DS, SNS i narkodilera kriminalaca bio “srećne ruke” i dobio sedmicu na lotou. Odgovor na ovo pitanje možda mogu da daju i oni koji su noću krečili službene prostorije Lutrije Srbije iako, koliko mi je poznato, nijedan moler nkada nije dobio više od petice.
Radojiičić pitao je direktora Koridora Srbije Zorana Babića u kojoj zgradi se nalazi sedište Koridora Srbije? Koliko iznosi ugovor o zakupu. Takođe koliko iznosi reprezentacija direktora i funkcionera Koridora u restoranu “Terminal”?
Nije zaboravio ni ministra Ivicu Dačića. Zanimalo ga kakva su Dačićeva saznanja o prirodi sukoba i poblema sa Bakirom Izetbegovićm.
– Da li sukobi na relacijiji Beograd – Bakir Izetbegović državno ili privatno poslovne prirode? Da li postoji poslovne veza između Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Miroslava Miškovića? Da li vam je poznata firma “Prezident nekretnine”iz Bosne i Hercegovine koja je u vlasništvu 50 posto Miškovićevog “Delta rilestejta” a po 25 posto imaju Avaz Fahrudina Radončića i “Vendi internacional Delize” iza koje stoji Naser Kwljmendi.
Pitao je ministra Dačića da li je 30. avgusta 2012. godine bio prisutan na sastanku koji je organizovao Miroslav Mišković u prostorijama Delte, a na kome su bili i predsednik Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Fahrudin Radončić. Da li je tada dogovoreno da Dodik odustane od zahteva za smenu Zlatrka Labgundžije…Da li je zbog ovog sastanka uplaćeno od strane države Srbije dva miliona dolara Fondaciji Hilari Klinton da obezbedi sastanak između predsednika SAD Baraka Obame i predsednika Vlade Srbije.
Posle postavljanja pitanja nastavljena je sednica raspravom o Predlogu budžeta Srbije.♦