Posle presude 2: i srpski logoraši tuže Hrvatsku

Posle presude 2: i srpski logoraši tuže Hrvatsku

01/12/2017 Off By

 

Srpski logoraši tužiće Hrvatske za naknadu štete zbog učešća njenog vojnog i političkog rukovodstva u ubistvima i mučenju Srba u logorima u Hrvatskoj i tzv. Herceg-Bosni, najavio je predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

“Na području Hrvatske i Herceg-Bosne bila su 222 logora za Srbe u kojima su 90 odsto bili zatočeni civili, žene i deca, a najzloglasniji među njima bio je splitska `Lora`”, rekao je Dukić agenciji Srna.
On kaže da su eksperti pronašli da je u ovim logorima bilo čak 149 vrsta mučenja, fizičkog i seksualnog zlostavljanja Srba.
Dukić je naveo da je u logoru Dretelj bilo zatočeno 224 Srba, od kojih 84 žene.
On je rekao da je presudom Haškog tribunala u slučaju “Prlić i ostali” dokazano da su hrvatske oružane snage počinile velike zločine na području BiH.
Dukić je napomenuo da je regularna Hrvatska vojska počinila zločine i nad srpskim civilima u Mrkonjić Gradu i ostalih 13 zapadnokrajiških opština u jesen 1995. godine, ali da za te zločine još niko nije odgovarao pred domaćim i međunarodnim sudovima.
On je podsetio da je Savez logoraša Republike Srpske kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Mrkonjić Gradu i ostalim zapadnokrajiškim opštinama predao 2009. godine tadašnjem glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte, i 2011. godine tužilaštvima BiH i Hrvatske, ali da, nažalost, do danas ništa nije urađeno po tom pitanju.
Svjevremeno je 12 hrvatskih državljana tužilo Srbiju i tražilo nadoknadu štete „zbog odgovornosti za torturu kojoj su 1991. bili podvrgnuti u logorima bivše JNA u Sremskoj Mitrovici i Begejcima“.
No, Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je zahteve za naknadu štete s obrazloženjem da su bivši logoraši propustili rok za podnošenje tužbe, koji je istekao pet godina nakon okončanja zarobljeništva.(Srna)♦