Posle presude “šestorki”: male su šanse za reviziju postupka!

Posle presude “šestorki”: male su šanse za reviziju postupka!

01/12/2017 Off By

 

Male su šanse za reviziju presude hrvatskoj šestorici, osuđenoj u sredu pred Haškim sudom na visoke zatvorske kazne zbog zločina nad muslimanima 1993.-94., objavili su njihovi advokati.

 

Prema statutu Haškog suda, revizija pravosnažnih presuda moguća je ako se pojave neki novi dokazi koji nisu bili poznati u ranijim fazama postupka. Braniteljka Slobodana Praljka Nika Pinter kaže da su šanse za to male, a upozorava i na to da se Haški sud zatvara krajem godine.

“Ako Praljkova porodica bude tražila (reviziju) vide ću, ali ja lično s tim sudom ne želim više apsolutno ništa da imam”, rekla je Hini Pinter čiji se klijent u sredu ubio tokom saopštavanja pravosnažne presude.

“To je jedan ružan kraj Haškog suda. Ne samo zbog ovoga što se dogodilo Praljku, nego i inače smatram da nije ostvario svoju svrhu”, dodala je advokatica.
Odbrane ostalih osuđenika još nisu odlučile o daljim koracima, ali takođe ističu da je reviziju gotovo nemoguće dobiti.

“Šanse da se nađu neki novi dokazi su vrlo male, gotovo nikakve”, rekao je izvor blizak odbrani. Advokati podsećaju da su u prvostepenom postupku iskoristili sve dokaze protiv teza o udruženom zločinačkom pothvatu i međunarodnom sukobu u BiH, poznatih iz ranijih presuda BiH Hrvatima – Blaškiću, Kordiću i Naletiliću.
“Pokušali smo ih srušiti, ali nažalost nismo uspjeli”, rekao je izvor. Odbranu čude ogorčene reakcije hrvatskih vlasti na presudu šestorki, s obzirom na to da se Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko već spominju u ranijim presudama.
“Neko je očigledno prespavao 20 godina”, ocenio je izvor.
Haški sud osudio je u sredu šestoricu čelnika Herceg Bosne na 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima, počinjenima u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovala tadašnja vlast u Zagrebu. Najviši hrvatski funkcioneri oštro su kritikovali odluku sudija i najavili da će to pitanje podići na nivou Saveta bezbednosti UN-a, koji je osnivač Haškog suda.(Agencije)♦