Posle presude: bošnjački logoraši tuže Hrvatsku!

Posle presude: bošnjački logoraši tuže Hrvatsku!

01/12/2017 Off By
Bivši bošnjački zarobljenici s područja Mostara najavili su da će podneti tužbe za naknadu štete od Republike Hrvatske zbog zatvaranja u logorima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) te su izrazili nezadovoljstvo što je presudom Haškog tribunala rušenje Staroga mosta ocenjeno legitimnim vojnim ciljem.

“Bivši logoraši bi će uporni u tužbama protiv Hrvatske. Traži ćemo naknadu štete”, rekao je za N1 Mirzo Ćemalović iz Udruženja logoraša Mostar. Pri tome je pojasnio kako će se žrtve konsultirati s pravnicima izražavajući očekivanje da će za provedene dane u zatvorima dobiti financijsku naknadu.

Ćemalović je rekao je da je bio zarobljen u sedam logoraških centara HVO-a i tamo je proveo 320 dana.

Snimatelj Nedžad Kasumović, koji je snimio rušenje Starog mosta 8. novembra 1993. godine, izrazio je nezadovoljstvo ocenom suda kako je taj objekt bio legitimni vojni cilj koji su koristili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Presudom šestorici bivših rukovodilaca Herceg-Bosne Haški tribunal potvrdio im je prvostepene kazne kao i postojanje udruženog zločinačkog pothvata s kojim je povezan hrvatski državni vrh iz 90-ih godina.(Agencije)♦