Budimpešta: Mihajlovićeva potpisala ugovor za izgradnju auto-puta od Preljine do Požege

Budimpešta: Mihajlovićeva potpisala ugovor za izgradnju auto-puta od Preljine do Požege

27/11/2017 Off By

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta od Preljine do Požege na drumskom Koridoru 11, dužine 30,9 kilometara.

 

Ugovor vredan 450 miliona evra za izgradnju novog auto-puta potpisali su na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, potpredsednik kineske kompanije „Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani” (CCCC) Suen Ciju, i v. d. generalnog direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak.

Novi auto-put ima veliki značaj za povezivanje Srbije sa regionom, s obzirom na to da se nalazi na trasi Koridora 11 koji spaja Srbiju sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo.

Današnje potpisivanje komercijalnog ugovora predstavlja nastavak aktivnosti započetih na Forumu „Pojas i put“ u maju u Pekingu, kad je potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom CCCC o saradnji na realizaciji projekta „Beograd-južni Jadran“, deonica Preljina-Požega i Požega-Boljare, ukupne dužine 140 kilometara.

Komercijalni ugovor obuhvata projektovanje i izvođenje radova na izgradnji 30,9 kilometara auto-puta od Preljine do Požege, u punom profilu, pri čemu skoro trećinu trase buduće saobraćajnice čine tuneli i mostovi.(Press MGSI)♦