LSV: Kazniti „Kabel“ zbog majica sa Mladićevim likom

LSV: Kazniti „Kabel“ zbog majica sa Mladićevim likom

27/11/2017 Off By

 

 

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine poziva sve nadležne organe da na primeru FK „Kabel“ pokažu da se u Novom Sadu neće tolerisati promocija mržnje i zločina.

Jučerašnji izlazak fudbalera tog kluba na teren u majicama sa likom Ratka Mladića, osuđenog za najveći ratni zločin na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, sramota je i za Novi Sad, i za fudbal, vojvođansku ligu i sport uopšte.

Podsetimo, Ratko Mladić je između ostalog, osuđen za genocid u Srebrenici, zločin protiv čovečnosti, istrebljenje, ubistva i zločin protiv civilnog stanovnišva.

Izlazak na teren u majici sa njegovim likom znači podršku zločinu nad Bošnjacima u susednoj zemlji, ali i širenje verske i nacionalne mržnje i uznemiravanje pripadnika te nacionalne zajednice u našem gradu, pokrajini i državi.

Zakon o zabrani neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, u članu 8. propisuje kaznu od sto hiljada do milion dinara za pravno lice koje proizvodi, umnožava, skladišti, prezentuje, veliča ili na bilo koji način širi propagandni materijal, simbole ili obeležja kojima se izaziva, podstiče ili širi rasna, nacionalna ili verska mržnja ili netrpeljivost.

Očekujemo da “Kabel” bude kažnjen, za primer.(Press LSV)♦