Reagovanje: u Borči cveta divlja gradnja!

Reagovanje: u Borči cveta divlja gradnja!

23/11/2017 Off By

Zoran Bukvić

I pored brojnih napisa o divljoj gradnji, u naselju Borča trenutno niče više od deset višespratnica koje nemaju građevinske table, a verovatno ni građevinske dozvole, dok ih se isto toliko privodi kraju.

 

Scenario je uglavnom isti, građevinski inspektori izađu na lice mesta, zatvore gradilište, i sutradan se gradnja nastavlja, kao da se ništa nije desilo.

Lokalne samouprave se uglavnom izgovaraju kako nemaju novca da ruše izgrađeno, dozvoljavajući time da se zgrade završe.

Sve to poskupljuje postupak, i na kraju se sve završi nekom vrstom legalizacije, jer se više nikom ne isplati da izgrađene i useljene višespratnice ruši.

Ne ulazeći u spekulacije o tome da se gradnja prećutno odobrava uz amin i nečinjenje opštinskih, a i gradskih vlasti, građani se sa pravom pitaju gde je kraj, i kome na kraju na naplatu dospevaju svi troškovi divlje gradnje, koji se na “prvu loptu” ne vide.

Naime, investitori grade mimo propisanih urbanističkih planova, i samim tim opterećuju lokalnu infrastrukturu. Nelegalnom gradnjom stvaraju potrebu za izgradnjom javnih parkinga jer ne grade garažna mesta, zbog novih stanara povećava se broj dece u vrtićima i broj korisnika domova zdravlja, opterećuje se strujna i vodovodna mreža, potreba za odnošenjem đubreta, gužve u javnom prevozu.

Sve bi to bilo u redu, da investitor u državnu kasu uplaćuje sve takse i gradi po planu, ali je očigledno da taj novac završava kao višak profita umesto u gradskoj kasi, dok propratne troškove divlje gradnje kroz poreze i doprinoste plaćaju građani, a kvalitet usluga opada.

Fotografija u prilogu prikazuje zgradu koja niče preko puta mesne opštinske kancelarije opštine Palilula u Borči. Obzirom da građevinci nesmetano rade naočigled opštinskih službenika , fotografija govori više od reči.♦