20. novembar

20. novembar

20/11/2017 Off By

1602. Rođen nemački fizičar i pronalazač Oto fon Girike, koji je prvi demonstrirao vakuum i prikazao eksperiment o vazdušnom pritisku.

1780. Velika Britanija objavila rat Holandiji pošto je utvrdila da holandski brodovi snabdevaju američke pobunjenike francuskim i španskim oružjem.

1818. Južnoamerički revolucionar i državnik Simon Bolivar objavio nezavisnost Venecuele od Španije.

–1847. Umro srpski pisac, prevodilac i glumac Joakim Vujić, “otac” srpskog pozorišta, osnivač i direktor “Knjaževsko-serbskog teatra” u Kragujevcu 1833.


–1863. Rođen srpski pisac, estetičar i književni kritičar Bogdan Popović, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača “Srpskog književnog glasnika”. Znatno uticao na evropeizaciju srpske književnosti uoči Prvog svetskog rata. Objavio “Antologiju novije srpske lirike” i veći broj studija iz književnosti i umetnosti.


1873. Dva grada na desnoj i levoj obali Dunava, Budim i Pešta, spojeni u jedan i formirali mađarsku prestonicu Budimpeštu.

 

 

–1894. Umro ruski kompozitor i pijanista Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorijuma u Petrogradu, jedan od najvećih pijanista XIX veka.


 

 

 

 

 

–1910. Umro ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj, jedan od velikana ruske i svetske književnosti. Romanom “Rat i mir” stvorio tip romana “vremena i prostora”.


 

 

–1914. Na Vrapčem brdu kod Lazarevca u Prvom svetskom ratu u Kolubarskoj bici poginuo srpski oficir Dimitrije Tucović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji.


1917. U bici kod Kanbreja u Prvom svetskom ratu Britanci prvi put u borbu uključili tenkove. Tenk prvi put upotrebljen u bici na Somi 1916.

1923. Garet A. Morgan patentirao prvi automatski semafor.

1924. U Turskoj ugušena pobuna Kurda, čija je teritorija ugovorom u Lozani posle Prvog svetskog rata podeljena izmedju nekoliko država.

–1925. Rođena ruska balerina Maja Pliseckaja, zvezda “Baljšoj teatra” gotovo pola veka. S 11 godina počela da igra u baletskom horu, 1943. postala solista, potom primabalerina, ostvarivši niz glavnih uloga u klasičnom i modernom baletu.


1945. U Nirnbergu pred Međunarodnim vojnim sudom počelo suđenje nacističkim ratnim zločincima u Drugom svetskom ratu, na kom je prvi put u istoriji jedan međunarodni forum osudio agresiju kao zločin protiv čovečanstva i kaznio vinovnike. Posle 10 meseci, 12 optuženih osuđeno na smrt, tri na doživotnu robiju, četiri na zatvor od 10 do 20 godina, a pet oslobođeno.

1945. Saveznička Kontrolna komisija dala dozvolu za preseljenje šest miliona Nemaca iz Austrije, Poljske i Mađarske u Zapadnu Nemačku.

1959. Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Deklaraciju o pravima deteta, kojom su proklamovana jednaka prava za svu decu, bez obzira na rasu, veru, poreklo i pol.

1959. U Štokholmu Velika Britanija, Norveška, Švedska, Danska, Austrija, Portugalija i Švajcarska potpisale konvenciju o formiranju Evropskog udruženja slobodne trgovine.

1975. Umro španski diktator Fransisko Franko, koji je 36 godina diktatorski upravljao Španijom. Dva dana kasnije Huan Karlos postao kralj Španije.

1980. U Kini počelo suđenje “četvoročlanoj bandi”, koju je predvodila Đang Čing, udovica predsednika Mao Cedunga. Oni su optuženi za izdaju i zločine tokom Kulturne revolucije od 1966. do 1976.

1995. Na predsedničkim izborima u Poljskoj kandidat levice, bivši komunista Aleksandar Kvašnjevski, pobedio dotadašnjeg šefa države Leha Valensu.

1998. S kosmodroma u Bajkonuru Rusija lansirala prvi modul Međunarodne svemirske stanice, koji je koštao 60 milijardi dolara.

2001. Na opštim izborima u Danskoj socijaldemokrate prvi put posle 80 godina izgubile vlast. Pobedili liberali Andersa Foga Rasmusena.