Kamen temeljac na izgradnju termoelektrane Kostolac B3

Kamen temeljac na izgradnju termoelektrane Kostolac B3

20/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić položila je danas kamen temeljac na izgradnji novog bloka termoelektrane Kostolac B3 snage 350 mgavata što je najveća investicija u domaćem energetskom sektoru.

Osim toga ovo je prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi posle skoro 30 godina.Projekat je dogovoren između Srbije i Kine o ekonomskoj i tehnmičkoj saradnji još 2009. godine, zatim je potvrđen 2010. godine sa kompanijom Cmek, jednom od dve najveće kineske kompanije. Radi se u dve faze a blok B3 je deo druge faze. Da bi se obezbedilo dovoljno uglja za elektranu poveća će se i proizvodnja kopa Drmno sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje.Ukupna vrednost druge faze modernizacije Kostolca je 715,6 miliona dolara.
Danas je u Kostolcu bilo mnogo kineskih partnera, direktor firme koja izvodi radove, zadoivoljan je saradnjom sa srpskom vladom. Kineski ambasador u Beogradu preneo je pozdrve svoje partije i rekoa da je saradnja Kine sa Srbijom primer u regionu.
Ana Brnabić je takođe pohvalila saradnju sa Kinom, a novinarima rekla da trenutno Srbija i Kina imaju 6 milijardi dolara zajedničkih projekata:
– Ovo je jedan od najvažnijih. Ja sam već sledeće nedelje u Budimpešti na Samitu 16+1 i imaću sastanke sa kineskim premijerom. Nadam se da ćemo potpisati dva velika ugovora. Jedan za početak izgradnje Koridora 11 od Preljine do Požege, a drugi za toplovod Obrenovac – Beograd. Današnji projekat je podrška kineske Eksim banke uz učestvovanje EPS od nekih 15 posto.
Novinari su pitali premijerku o sudbini radnika Goše koji su ostali bez posla, a ona je rekla da vlada može malo šta da uradi ako je privatnik pokrenuo stečaj:
-Bićemo u kontaktu sa radnicima Goše i videćemo kako najbolje možemo da izađemo u susret.
Na pitanje hoće li i dogodine ostati zabrana zapošljavanja u javnom sektru rekla je da hoće, ali čisto kao kontrolni mehanizam kako se ne bi išlo dalje u nezakonitom zapošljavanju:
– Ukoliko neko ide u penziju ili postoji potreba u nekim sektrorima, apsolutno je dozvboljrno novo zapošljavanje. To će kontrolisati posebna komisija vlade Srbije.
Na pitanje ima li sukoba između premijerke i Jadranke Joksimović, Ana Brnbabić kaže da nema:
– Postoje donekle različita mišljenja. Gospođa Joksimović ima u fokusu Srbiju, a meni je važno kao predsednici vlade da u fokusu imam sliku regiona. Jer bez povezanosti i stabilnog regiona nema uspešnih evrointegracija. U tom smislu ministarka Joksimović i ja imamo donekle različito mišljenje, ali to je OK. Ja sam rekla da Srbiji nije važno kolko poglavlja otvara, da mislim da će ih biti 3 ili 4, ali je važno da naš fokus ostne na inplementaciji reformi.
Premijerka misli da bi bilo bolje da takvih izjava ima što manje u medijima, ali ih ima i to je činjenica.
Jedan novinar je pitao ministra energetike Aleksandra Antića zašto se objekat B3 Kostolac gradi kada je pokrenuta tužba građanina zbog ugrožavanja životene sredine. Ministar je demantovao i rekao da je saglasnost dobijena u okrtobru, i da ova vlada nema običaj da postavi kamen temeljac i ode. Sakupila je prvo sve papire i počela radove.♦