Makedonija: pobeda socijalista i u drugom krugu lokalnih izbora

Makedonija: pobeda socijalista i u drugom krugu lokalnih izbora

30/10/2017 Off By
Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) pobijedio je u deset opština u drugome krugu lokalnih izbora, ali lider opozicije Nikola Gruevski ne priznaje izborne rezultate i traži vanredne parlamentarne izbore, objavila je sinoć makedonska agencija MIA.

SDSM je pobijedio u deset opština. Građani su glasali na poštenim i demokratskim izborima i rekli ‘da’ promenama , rekla je na konferenciji za medije portparolka stranke Ivana Tufegić, prenosi MIA.
Nikola Gruevski nazvao je izborni proces nepoštenim i nedemokratskim:
“U Makedoniji su održani izbori u mafijaškom stilu. Čak i ako OEBS (Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi) oceni da su izbori bili regularni, svaki građanin je svestan da izbori u Makedoniji nisu bili pošteni i demokratski”, rekao je Gruevski.
SDSM je pobedio u 40 opština od ukupno 85 u prvom krugu održanom pre dve nedelje, uključujući u Skoplju. U 19 opština održan je juče drugi krug, a konačni rezultati očekuju se danas.
Ali Ahmeti, lider stranke DUI, rekao je da je stranka pobedila u osam opština, a u Tetovu je njihova gradonačelnica Teuta Arifi izabrana na drugi četverogodišnji mandat.
Premijer Zaev je preuzeo dužnost u maju, skoro šest meseci nakon izbora održanih u decembru 2016., čime je okončana dvogodišnja politička kriza oko skandala prisluškivanja koji je doveo do pada prethodne vlade.
Njegov sporazum s političkim strankama Albanaca, koji čine skoro trećinu stanovništva Makedonije, izazvao je ljutnju nacionalista, koji su u aprilu upali u parlament nakon što je na mesto predsednika parlamenta izabran etnički Albanac.
VMRO-DPMNE do izbora je imao većinu mandata na lokalnom nivou, jer je pre četiri godine osvojio 56 od 81 općine, a socijaldemokrati su osvojili četiri opštine.(MIA)♦