Stoji li SPC iza reči mitropolita Amfilohija?

Stoji li SPC iza reči mitropolita Amfilohija?

30/10/2017 Off By
Podgorička Pobjeda piše da je beogradska advokatica Jelena Drenča poslala sinodu SPC zahtev za izjašnjenje da li je mitropolit Amfilohije na liturgiji u Pećkoj patrijaršiji 12. oktobra saopštio zvaničan stav crkve ili njegov lični.

Zašto čuti SPC: Jelena Drenča

Tada je Amfilohije optužio Srpkinje da “su postale majke čedomorke, koje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini, Hitler i Broz, i oni na Kosovu i Metohiji”.

Drenča je Pobjedi rekla da je mitropolit to izrekao na svom radnom mestu i da je povredio zakone o zabrani diskriminacije i javnom redu i miru – pred onima koji su došli dobrovoljno da ga slušaju.
U zahtevu za izjašnjenje Drenča citira i član 70 Ustava SPC u kojem se kaže da SPC čuva i brani čistotu učenja pravoslavne crkve o veri i moralu, suzbija svako nepravilno učenje, verske i moralne predrasude, praznoverice i štetne običaje; da vodi nadzor nad radom arhijereja, da sudi u prvoj instanci za kanonske krivice arhijereja.
Ona pita SPC da li je protiv Amfilohija pokrenut bilo kakav postupak budući da su prekršene odredbe crkvenog Ustava i moli crkvu da se, kako kaže, “u najkraćem roku izjasni povodom ovog pitanja kako bi izbegli eventualnu tužbu”.
SPC se nije izjasnila, valjda nisu stigli, ali su nastavili tamo gde je mitropolit stao, patrijarh, a onda i episkop Bulović. Meta je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.♦