Sutra sa Trgu republike polaze biciklisti

Sutra sa Trgu republike polaze biciklisti

27/10/2017 Off By

 

U subotu, 28.oktobra u 16,30 časova biciklisti će se tradicionalno okupiti na Trgu Republike na Beogradskoj Kritičnoj masi, biciklističkoj vožnji koja se u Beogradu održava svake poslednje subote u mesecu već puniih 6 godina.

Pre godinu dana biciklisti su se odvezli do Mosta na Adi, protestujući jer liftovi za pešake i bicikliste nisu pušteni u rad.
Tada su biciklisti ukazivali na neodgovornost nadležnih iz Direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište Beograda, koji su odbili da objasne zašto je propala javna nabavka za redovno servisiranje ovih liftova 2016. godine. Zvaničan odgovor nadležnih bio je da “nemaju informaciju zašto ugovorna obaveza nije izvršena”. Slična javna nabavka je propala i 2015. godine
Umesto puštanja liftova u rad, biciklisti pretpostavljaju da je Direkcija namerno pravila nerealne javne nabavke za redovno servisiranje liftova da bi zatim propale, a da bi onda imala izgovor da “redovni servis nije urađen”, i zbog toga liftovi nisu mogli da budu pušteni u promet.
Nakon pritiska javnosti i mnogih novinskih napisa, ove 2017. godine redovni servis liftova je konačno urađen, ali se Direkcija (Beoland) ovaj put dosetila novog (starog) izgovora, da liftovi ne mogu da budu pušteni u promet jer Most na Adi nema upotrebnu dozvolu.
Biciklisti su od inspekcije nadležnog ministarstva dobili informaciju da je Most na Adi dobio privremenu dozvolu za korišćenje još 2011. godine, kada je i pušten u promet za motorni, pešački i biciklistički saobraćaj.
Sve ukazuje na to da su predstavici Direkcije pokušavali da izbegnu odgovore na pitanja javnosti ćutanjem ili prećutkivanjem činjenica, a sa namerom da izbegnu održavanje liftova i finansiranje rukovaoca koje bi njima upravljali, uskraćujući time već godinama građane Beograda za nešto što je plaćeno sa skoro milion evra našeg novca!
Otud je dobijanje upotrebne dozvole Direkciji zapravo potrebno da bi potpuno ispravne I funkcionalne liftove prebacila u nadležnost Gradske uprave (Sekretarjatu za saobraćaj), iako bi oni mogli da budu pušteni u rad već danas, da za to postoji volja nadležnih!
Pozivamo sve bicikliste da se provozamo u subotu i da pokažemo Gradu da hoćemo da raspolažemo onim što je plaćeno našim novcem i da nas ne interesuju međusobni odnosi i pravne razmirice raznih Direkcija i sekretarijata, jer to je pitanje unutrašnje organizacije Grada i Gradske uprave, a građanima je potpuno svejedno i ne treba da ih uopšte zanima ko će placati održavanje I upravljanje liftovima jer će se ono svakako placati iz gradske kase!(Press Biciklisti)♦