27. oktobar

27. oktobar

27/10/2017 Off By

 

1505. Umro ruski vladar Ivan III Vasiljevič. Veliki knez moskovski od 1462. i “svih Rusa” ujedinio velik broj kneževina, ojačao centralnu vlast i oslobodio ruska područja od Tatara. Izdao prvi ruski zbornik zakona “Sudebnik”. Zbog rodbinskih veza s vizantijskom carskom dinastijom smatran naslednikom Istočnorimskog carstva i tada se prvi put pojavila ideja o istorijskoj misiji Ruskog carstva kao zaštitnika celog pravoslavlja.

1553. Na lomači kao jeretik spaljen španski lekar i teolog Migel Serveto. Spisima “Christianismi restitutio”, u kojima je odbacio hrišćansku doktrinu o Svetom trojstvu, izazvao gnev i rimokatolika i protestanata. Na zahtev vođe švajcarskih protestanata Žana Kalvina uhapšen u Ženevi, u kojoj se skrivao od rimokatoličke inkvizicije, i osuđen na smrt spaljivanjem.

–1728. Rođen engleski istraživač Džejms Kuk, poznat kao Kapetan Kuk, jedan od najvećih morepolovaca u istoriji. Na osnovu svojih istraživanja napravio mape Australije, Novog Zelanda i Havajskih ostrva, a 1893. objavljen njegov dnevnik sa mnogobrojnih putovanja. 1779. ubili ga domoroci na Havajima.


–1782. Rođen italijanski muzičar Nikolo Paganini, virtuoz na violoni i kompozitor.


1806. Napoleonove trupe ušle u Berlin posle pobede nad Prusima kod Jene.

1807. U dvorcu u Fontenblou Napoleon Bonaparta i španski kralj Karlos IV potpisali sporazum o podeli Portugala.

 

 

–1811. Rođen američki pronalazač Ajzak Merit Singer, koji je 1851. usavršio prvu šivaću mašinu za široku upotrebu.


 

 

 

 

 

 

–1843. U Srbiji osnovana državna pošta.


 

 

 

1857. – Rođen je srpski socijalista Andra Banković, jedan od pionira srpskog socijalističkog pokreta. Sa socijalističkim idejama upoznao se u inostranstvu, od učesnika Pariske komune i članova nacionalnih sekcija bivše Prve internacionale. Učestvovao je u revolucionarnim pokretima u Rusiji, vratio se u Srbiju 1887. i s Vasom Pelagićem od 1892. radio na organizovanju Socijalističke partije. Uređivao je listove “Srpski zanatlija” i “Socijaldemokrat” i inicijator je pokretanja “Radničkih novina”. Učestvovao je na Prvoj balkanskoj socijalističkoj konferenciji i kongresu Druge internacionale u Londonu.

1858. Rođen Teodor Ruzvelt, predsednik SAD od 1901. do 1909, čija je politika stvorila svetsku silu od dotad izolacionističkih SAD. Dužnost šefa države preuzeo kao potpredsednik SAD posle ubistva predsednika Vilijama Mekinlija 1901. Sproveo plan za izgradnju Panamskog kanala, a za posredovanje u rusko-japanskom ratu 1905. dobio 1906. Nobelovu nagradu za mir.

–1864. – Rođen je srpski novinar i političar Dragiša Lapčević, jedan od osnivača Radničkog saveza i Srpske socijaldemokratske stranke, podnosilac referata na njihovom Kongresu ujedinjenja 1919. S komunistima se razišao na Vukovarskom kongresu 1920, a iz političkog života povukao se 1923. Dela: “Istorija socijalizma u Srbiji”, “Rat i srpska socijalna demokratija”, “Položaj radničke klase i sindikalni pokret u Srbiji”, “Kako buržoasko društvo pljačka radnike”, “Komunalna politika”.


1871. Velika Britanija anektirala dijamantska polja u Kimberliju u Južnoj Africi.

–1914. – Rođen je Dilan Tomson, engleski pesnik, poreklom Velšanin. Uneo je u englesku poeziju nove vrste strofa i, pored Odena, imao najviše uticaja na mlađe generacije. Objavio je više zbirki pesama i sarađivao u časopisu “Horizont”.


1918. Britanske, francuske i italijanske snage porazile, u Prvom svetskom ratu, austrijsku vojsku na italijanskom frontu.

1922. Pod pritiskom fašističkog pokreta Benita Musolinija italijanska vlada podnela ostavku.

1935. Pušten u saobraćaj železničko-drumski “Pančevački most Kralja Petra II” na Dunavu kod Beograda.

1966. Generalna skupština Ujedinjenih nacija oduzela Južnoj Africi mandat nad Jugozapadnom Afrikom.

1971. Kongo promenio naziv države u Republika Zair.

1973. Mirovne snage UN stigle u Kairo da uspostave liniju razdvajanja egipatskih i izraelskih snaga.

1978. Egipatski predsednik Anvar el Sadat i izraelski premijer Menahem Begin dobili Nobelovu nagradu za mir.

1991. Sovjetska republika Turkmenistan proglasila nezavisnost od SSSR.

–1995. U Beogradu umro srpski književnik Slobodan Selenić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu.


1998. Savet NATO odložio, na neodređeno vreme, aktivirajuću naredbu o vojnoj intervenciji protiv ciljeva u Jugoslaviji pošto su srpske vlasti povukle vojsku na Kosovu u kasarne i smanjile policijske snage u Pokrajini.

1998. Gerhard Šreder preuzeo dužnost kancelara Nemačke pošto je Helmut Kol, izgubivši na izborima, podneo ostavku.

1999. Haljina, koju je holivudska zvezda Merlin Monro nosila dok je pevala “Happy Birthday, Mr. President” predsedniku SAD Džonu Kenediju, prodata za 1.267.500 dolara, što je rekordna suma za deo odeće prodat na aukciji.

1999. Naoružani napadači upali u parlament Jermenije u Jerevanu i ubili devet osoba, uključujući premijera Vazgena Sarksijana, predsednika Parlamenta Karena Demirkijana, dva njegova zamenika i jednog ministra.

2000. Zbog jake oluje, ronilačka ekipa nije uspela da uđe u podmornicu “Kursk”. Dan ranije otkriveni dokazi da su 23 mornara preživela prvu eksploziju zbog koje je ta ruska atomska podmornica potonula 12. avgusta u Barencovom moru. Stručnjaci procenili da mornari nisu mogli živeti duže od osam sati od početka katastrofe u kojoj je svih 118 članova posade izgubilo život.

2001. Švedski dnevnik “Ekspresen” preneo izjavu Kristera Petersona, koji je oslobođen optužbi za ubistvo švedskog premijera Ulofa Palmea 1986, da on jeste ubio premijera.