Ivica Dačić: ne postoje dve stolice – nego samo jedna

Ivica Dačić: ne postoje dve stolice – nego samo jedna

26/10/2017 Off By

Ranka Čičak

– Srbija ne sedi na dve stolice nego samo na svojoj. Uopšte je ne interesuju tuđe stolice. Neki ljudi, uključujući i predstavnike Stejt Departamenta se mogu uvrsti i rat svetova i naučno fantastične priče. Mi ćemo raditi sve što je u interesu Srbije bilo šta da pričaju sa strane.

Nastavljamo svoju neutralnu politiku – rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivca Dačić, a na insistiranje hoće li Srbija moći da ostane neutralna između Istoka i Zapada odgovorio je:
– A zašto ne bi mogla? Ima mnogo zemalja EU koje nisu članice NATO – a. Upravo sam se vratio sa Mediteranske konferencije u Italiji. Italija je predsedavajuća Saveta bezbednosti sledećeg meseca. Sada je na redu tema o stanju na KiM. Iako je rezolucijom 1244 predvičeno da se to raspravlja na redovnim sednicama SB Velika Britanija je predložila da se ukinu te sednice i da se tema razmatra na zatvorenim konsultacijama među njima samima. To su podržale SAD i neke zapadnoevropske zemlje. Rusija i Kina su ustale protiv. Pa čekajte, da li neko misli da smo mi baš toliko glupi? Da ćemo da kažemo uredu – samo vi radite protiv nas a mi ćemo isto tako da radmimo protiv nas. Ovde nije reč o tome da li vodimo proevropsku ili antirusku politiku. Vodimo prosrpsku.
Na pitanje hoće li ruski humanitarni centar u Nišu dobiti diplomatski status , Dačić kaže da to ne zavisi ni od Amerike i od Rusije, već od Srbije:
– Treba procenti. Mnoge institucije ovde imaju status privilegovanih Bečkokm konvencijom. Nikada nije bilo predviđeno da srpsko ruski centar u Nišu ima diplomatski status već status službenika u Ambasadi. Znate šta, ako će Rudija da šalje svoije špijune, pa neće valjda da ih šalje u status službenika u rangu sekretarice. Ili baštovana u američkoj ili ruskoj ambasadi. Valjda bi ih poslali na neke više funkcije. U Nišu ima pet Srba, četiri Rusa i jedan pas. Ako je to nešto čega Amerika treba da se plaši, onda je ovaj svet došao do svoje antiteze.
Ovo je Dačić rekao posle otvaranja zložbe “Sva lica srpskog diplomate Nušića” u Muzeju srpske diplomatrije.
Izložba je postvljen povodom 120 godina od imenovanja Branislava Nušića na mesto konzla u Solunu.♦