Vlada u Skupštini Srbije odgovarala na pitanja poslanika

Vlada u Skupštini Srbije odgovarala na pitanja poslanika

26/10/2017 Off By

Ranka Čičak

Ana Brnabić, predsednica Vlade sa grupom ministara danas popodne odgovarala je na pitanja narodnih poslanika.

Poslanici su Brnabićevu pitali šta je Vlada do sada učinila, a ona se pohvalila da je Vlada učinila mnogo. Pomenila je najavljeno povećanje penzija, infrastrukturu, a rekla je da je Kosmet srpska pokrajina pa zbog toga će Vlada učiniti sve da život tamošnjih Srba bude bolji.
Prvi je pitao bivši muftija Muarem Zukurlić. Požlio se da danas u 21. veku Novi Pazar, “kao veoma važan centar sandžačke regije nema železničku prugu, nema gasovod a putevi upadljivo su njgori u celoj zemlji”
Iako je ovaj sastanak Vlade bio limitiran na tri sata, ministri nisu štedeli vreme i naširoko su odgovarali poslniku Zukorliću. Njegov sugrađanin Rasim Ljajić je obećao da će puteva biti – dogodine. Tko je mislila i Zorana Mihajlović, a ništa manje nije obećo i ministar energetike Aleksandar Antić.
Muarem Zukorlić se zahvalio.
Poslanik Jovan Jovanović primetio je da, “nažalost prisustvujemo jednoj simulaciji poslničkih pitanja i sa žaljenjem mogu da konstatujem da je predsednica Vlade poprimila manire njenog prethodnika i da vodi duge monologe, bez davanja konkretnih odgovora na većinu pitanja…”
Potsetio je premijerku da je ova vladajuća koalicija već više od pet godin na vlasti, tako da pozivnje na prošlost je neprimerno.
Jovanović je rekao i da “baš taj monolog pokazuje i da ovaj poziv na unutrašnji dijalog nije iskren”
Jovnović je na karaju zamolio Brnabićevu da da šansu “i mojim kolegama da postave pitanje i da kraće daje te odgovore”.
Dobro raspoložena za dugu priču Ana Brnabić zahvalila mu se na komplimentu: “Ako postajem kao moj prethodnik, današnji predsednik, vi hoćete da kažete za mene da jako naporno radim i da uvek govorim istinu. Tako da, hvala vam puno.”
Sledila je duga samohvala. Potsetila je da je Srbija na “Duning biznist” listi Svetske banke trenutno 47. Nadamo se da ćemo dalje napredovti ali napredujemo konstantno od 2014. godine.
Nije zaboravila:”Sinoć je svetska banka proglasila Srbiju za najbolju zemlju jugoistočne Evrope po kriterijumu sprovedenih reformi. Pre 10 dana je Svetski ekonomski forum objavio da je Srbija napredovala 12 mesta na listi globalne konkurentnosti. To smo radili. Eto to smo radili. Da ne pričam o tome šta smo radili, pošto danas imamo rast spoljno – trgovinske razmene od preko 13 posto. Izvoz je porastao za više od 13 posto, novozaposlenih za 5,5 posto i očekujemo da direktne strane investiceije do kraja ove godine porastu za nekih 13 posto…”
I tako dalje…
Miroslav Aleksić pošto je ispoštovao sve prisutne postavio nekoliko pitanja:” Zašto je Srbija zemlja sa najnižim rastom BDP u Evropi sa 1,2 posto, dok sve zemlje Evrope danas imaju 4,2 posto…Zašto su u Srbiji najniže prosečne plate u regionu?
Zanimljivo je bilo izlaganje premijerke o stanju u medijima: “Meni je kao prvo jako zanimljiva formulacija da sam ja odbila da se sastanem s a predstavnicima medija i medijskih udruženja. Nisam odbila da se satanem sa njima. Sastaću se sa njima, nisam imala vremnena u poslednjih deset dana…kada smo radili neke druge stvari, ali zakazaću taj sastanak”.
Brnabićeva je rekla da je čula da situacija u medijima do sada u Srbiji nije bila gora. “Danas je najgora situacija u Srbiji što se tiče medijske scene, Eto to čujem iz dana u dan i isto tako kritike na moj račun zato što sam prilikom jedne diskusije u Briselu rekla, ne da ne postoje objektivni mediji nego da postoji jako mali broj objektivnih medija. Kritike na sve strane, kako sam uvredila sve medije u Srbiji, kako sam uvredila sve građane Srbije…”
Reagovala je poslanica Marina Tepić:”Jeste, tačno je”
Uvek spremna na iznenađenja Ana Brnabić je rekla “Odlično, hvala vam narodna poslanice, ako je to tačno. Sada ću vam reći da to nisu samo moji lični utisci. Dakle situacija u medijima kao i situacija u bilo kom segmentu društva o kom sam vam pričala na početku je nasleđena i katastrofalna”.
I dok je Ana Brnabić na dugo i široko hvalila svoju vladu, u sali su se događale razne stvari.
U 17.55 Radikali su shvatili da neće oni doći na red da pitaju Vladu. Napustili su skupštinsku salu.
Premierka nije shvatila ova negodovanja. Odbacila je kritike poslanika da “odugovlačenjem” u parlamentu opstruiše i onemogućava opoziciju da postavlja pitanja.
Poslanici DS, DJB i lider Dveri Boško Obradović negodovali su zbog toga što su, kako kažu, “onemogućeni da postave pitanja vladi”.
“Ne opstruišem opoziciju svojim dugačkim odgovorima, postavljeno mi je četiri-pet pitanja. Ja moram na sve da odgovorim, sva su bila ozbiljna, o penzijama, slobodi medija, jer svi o tome pričaju jako paušalno, a izuzetno je važno za demokratsko uređenje zemlje da se to objasni”, kaže Brnabićeva. Time, ističe, ukazuje poštovanje poslanicima.
Pitalo se i odgovaralo o migovima i ulaganju u namensku industriju
Premijerka je istakla da je najveći uspeh u oblasti bezbednosti to što je prvi put posle 30 godina nabavljeno više aviona za potrebe ratnog vazduhoplovstva.
Podsetila je da je u Srbiju stiglo šest aviona “mig 29” i ukazala da je mnogo urađeno za Vojsku Srbiju, kao i da se 20. oktobra moglo videti koliko mnogo bolje danas izgleda vojska, koliko je bolje opremljena i koliko su vojnici sigurniji u sebe.
Navela je da predstoji povećanje plata za bezbednosni sektor, kao i nastavak izgradnje stanova, i refinansiranje kredita.
“Važno je da na taj način pokažemo ozbiljnost i sigurnost naše zemlje”, poručila je Brnabićeva.
Namensku industriju je označila kako jednu od mogućnosti daljeg ekonomskog rasta Srbije i najavila dalja ulaganja i razvoj te industrije.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je aktuelni predsednik Srbije, za vreme vršenja dužnosti ministra odbrane, započeo suštinske reforme vojne industrije.
Ukazao je da je odlučeno da se uloži više od 50 miliona evra u namensku industriju kako bi se povećao njen kapacitet, jer postoji mogućnost da se proizvede i proda vojna oprema i materijal.
Rekao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova iskoristilo mogućnosti modernizacije svojih sistema, zahvaljujući domaćoj namenskoj industriji.
Ukazao je da bi bilo dobro za sektor bezbednosti da se nastavlja sa rešavanjem stambenog pitanja.
Poslanike je zanimalo i polaganje zakletve srpskih sudija pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
Brnabićeva je ponovila staru priču da će te sudije i tužioci omogućiti veću i bolju pravnu sigurnost Srba na Kosovu u trenutku kada, kako je rekla, “zbog nekih nemamo punu kontrolu nad južnom pokrajinom”.
“Uradićemo sve kao Vlada, nadam se uz podršku Skupštine, da se kvalitet života Srba na KiM unapredi koliko god može. Želimo da naše sudije i tužioci budu na raspolaganju našim ljudima i to je velika stvar za njih. Ne znam zašto je Vlada kritikovana za ovo”, rekla je premijerka.
Navela je da je Srbija upravo zbog toga dobila i poene u međunarodnoj zajednici, jer je pokazala da stoji iza svojih reči i da implementira sporazume i sada još više može da se traži odgovor na pitanje: “Gde je Zajednica srpskih opština?”

Sve je trajalo do 19 časova. Tada su Dveri izvukli neki plakat sa imenom Vučića, brata , kumovima… Maja Gojković je objavila kraj sednice.
Svi su požurili kući.Umorni su od celodnevne svađe. Nastavljaju u utorak.♦