Skupština Srbije: Vraća li se Srbija u vreme Čarlsa Dikensa?

Skupština Srbije: Vraća li se Srbija u vreme Čarlsa Dikensa?

25/10/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Svi, osim poslanika vladajuće stranke i koalicije, napali su danas najtežim sumnjama predlog da se u srpske škole uvede dualno obrazovanje.

Sandra Rašković Ivić kaže da je to perfidni način za eksploataciju dece i uvođenje kaste radnika bez mogućnosti da dalje napreduju:
-Na mala vrata se otvara mogućnost za dečji rad. U predlogu zakona stoji da će deca dobijati za svoj rad 70 posto minimalca. To znači. 13.000 dinara. Čini mi se da se vraćamo na vremena Čarlsa Dikensa i srce me boli. Još pre 110 godina Srbija je bila prva koja je ukinula dečiji rad, a vi ga sada uvodite.
Vjerica Radeta iz SRS smatra da treba vratiti dostojanstvo prosvetnih radnika:
-Da li je pre nekih petnaestak godina bilo zamislivo da učenik sme da udari nastavnika? Danas svaki nastavnik strahuje da će neko bahato dete da ga udari nasred časa, jer se to zaista dešava. A da ne govorimo o vršnjačkom nasilju. I propisane kazne su u velikom rasponu. Čak do milion dinara. Bahatim direktorima predviđate kaznu od samo 100 hiljada dinara. A direktor je taj koji bira ko će decu voditi na ekskurziju, gde će koji nastavnik da radi, on smanjuje i povećava fond časova, vedri i oblači, bira koji će se udžbenici koristiti i to najčešće radi za proviziju. Svi vi koji ovde sedite znate da je to istina. Vi znate kako se biraju roditelji u školske odbore i na koji način oni upravljaju nastavnicima i ugrožavaju ih i ponižavaju. Broj učenika za upis ostavljate u nadležnost lokalne samouprave. I to je greška. Vi uzimate sve nadležnosti nastavnicima. S jedne strane maltretiraju ih lokalne samouprave, s druge roditelji i bahati učenici.
Radeta kaže da zakon o dualnom obrazovanju može biti samo štetan u okolnostima na stanje u kojem se sada nalazi Srbija:
– Ko je to poznati poslodavac? Da nije možda JURA, firma gde zaposleni moraju da nose pelene, jer ne smeju u klozet? Oni ne plaćaju redovno ni odrasle radnike, a kamoli će decu. Ovo je jedna velika prevara, koja ne sme da se usvoji. U Srbiji danas samo 6 posto ljudi ima fakultetsku diplomu, a tu su uračunati i oni koji su diplome kupili. Mi moramo da stvaramo uslove da se deca obrazuju.
Boško Obradović iz Dveri opominje da u Srbiji prosvetni radnici, koji imaju najveće obrazovanje, imaju najmanje plate. On zamera ministru Šarčeviću što ne sme ni da pisne o kupljenim diplomama:
– U Vladi Srbije imate ljude koji su uradili plagijate svojih doktorskih radova i zato ne smete da dirnete u to osinje gnezdo.♦