Sajam knjiga: Promocija knjige metohijskog pesnika Ranka Đinovića “Sa neba se sve poznaje”

Sajam knjiga: Promocija knjige metohijskog pesnika Ranka Đinovića “Sa neba se sve poznaje”

25/10/2017 Off By

Ranka Čičak

Večeras, na promociji knjige “Sa neba se sve poznaje” metohijskog pesnika Ranka Đinovića koju je izdala “Panorama -Jedinstvo” na Sajmu knjiga – nikoga iz Vlade Srbije, niti iz Kancelarije za Kosovo. Ipak je sala za promocije bila prepuna, pa su ljudi stajali.

Matija Bećković i Rada Komazec

Pesnik Matija Bećković rekao je da su izgnanici obeležili kraj dvadesetog a izbeglice početak 21 veka:
– Prvi kao da svoju zemlju napuštaju svojom, a drugi tuđom voljoim. Ispada da jedni pored svoje, traže zemlju obećanu, a drugi su iz obećane zemlje prognani. I kao da je današnji svet više zabrinut za sudbinu onih koji bi mogli da se vrate, a prebrinuo je brigu o onima kojima povratka nema. Srbi su brojniji među izgranicima nego među izbeglicama. Kosovo je delo poezije. Poezijom se brani i može odbraniti. To je stara i nova uloga srpske poezije. Đinović brani svetinju Kosova molitvama i tužaljkama, a tu svetinju ne čine samo crkve i manastiri, već svaka vlat one krvave trave. Izgnane Srbe njegovo pesničko zaveštanje drži na okupu i poziva ih da se vrate. Srbin je onaj koga se Kosovo tiče. Kao što je arapski jedini na kome se može razumeti Kuran, tako je i srpski jezik jedini na kojem se može razumeti poezija o Kosovu.

Ćerka Jeftimija Đinović pevala je tatine pesme

Urednca Izdanja Rada Komazec dobila je aplauz kada je rekjla da joj je teško govoriti posle najvećeg srpskog pesnika među živima:
– Kad je u pitanju književni i ljudski profil pesnika Ranka Đinovića, sve je jasno, pouzdano i uspravno. On nepotkupljivo ispisuje rodoljubivu poeziju kao posebnu poetsku istoriju, sve znane i neznane patriote iz redova srpskog naroda. Uvrštava ih u nezaborav sa njihovim radostima i tragikom. Beleži dan i sat njihovog mučeničkog zemaljskog nestanka.
Poezija iz knjige Ranka Đinovića “Sa neba se sve poznaje” izazvala je ovacije i suze u sali. Njegova starija ćerka Jefimija pevala je njegove stihove u narodnoj nošnji tatinog rodnog kraja Metohije.
Posle svečanosti na štandu “Panorama – Jedinstvo” Rankova žena Valentina i mala Anastasija pričale su mi kako su pobegli onog kritičnog dana kada je bilo vremena samo da se sakupi nekoliko porodičnih slika. Valentina je bila u devetom mesecu trudnoće i Anastasiju je rodila na putu prema Beogradu.♦