MSUB: Produžena izložba Selmana Trtovca i Vladimira Freliha

MSUB: Produžena izložba Selmana Trtovca i Vladimira Freliha

25/10/2017 Off By

 

Izložba radova Selmana Trtovca i Vladimira Freliha, pod nazivom U istom prostoru ​u Salonu MSUB ​produžena je do ponedeljka 6.novembra 2017. godine. Kustos izložbe je Una Popović.

U radovima umetnika Selmana Trtovca i Vladimira Freliha, u prvi mah, nije moguće primetiti nikakve značajnije poveznice budući da se i radi o različitim umetničkim pristupima i različitim umetničkim jezicima. Neposrednim sučeljavanjem svojih radova u Salonu Muzeja svremene umetnosti, oni ostvaraju prostor dijaloga i na taj način reflektuju model fluidnog razmenjivanja „umetničkih strategija“ kroz instituciju izlagačkog prostora. Izložba nosi naziv U istom prostoru, što je ujedno i naziv njihovog zajedničkog video rada, realizovanog za potrebe izložbe.
Oba umetnika su tokom devedesetih godina prošlog veka istovremeno studirala na Akademiji umetnosti u Dizeldorfu, Trtovac kod Klausa Rinkea, a Frelih kod Nam Jun Paika, kasnije kod Magdalene Jetelove. Za vreme studija oni su tesno sarađivali, ne samo na polju umetnosti, već su često zajednički radili na teškim fizičkim poslovima da bi mogli finansirati svoj boravak u Nemačkoj. Dakle, njih spaja više moćnih poveznica: dugogodišnja saradnja, akumulirano zajedničko mišljenje i egzistencijalna borba. Ta borba se pre svega odvijala na polju umetnosti. Nakon studija njihovi putevi su se razišli, da bi se nakon 15 godina ponovo sreli, i njihov umetnički dijalog se nastavlja. Oba umetnika su svesna zajedničkog kulturnog prostora u kome se kreću i iz koga dolaze, drame kroz koju su prošli narodi bivše Jugoslavije i potrebe da se suoče sa mnogim važnim pitanjima u umetnosti, ali i izvan nje.
Selman Trtovac, rođen je u Zadru. Od 1990. do 1993. studirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Marta 1993. prelazi na Akademiju umetnosti u Dizeldorfu (Kunstakademie Düsseldorf), u klasu profesora Klausa Rinkea gde 1997. biva proglašen za majstora, a 2000. godine završava studije. Iste godine se vraća u Beograd. Od 2003. godine je član Internacionalnog umetničkog gremijuma. Aktivan je na umetničkoj sceni. Inicijator je i suosnivač Slobodne umetničke zadruge Treći Beograd i Heterotopije Perpetuum Mobile. Doktorirao je 2012. godine na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Njegovi se radovi nalaze u više javnih i privatnih zbirki i fondacija savremene umetnosti (Stadt Düsseldorf, MSUV Novi Sad, H2 Museum Augsburg, Savremena galerija Zrenjanin itd.). Živi i radi u Beogradu.
Vladimir Frelih, rođen je u Osijeku. Od 1994. do 2000. studira na Kunstakademie Düsseldorf u klasama kod profesora Nan Huver, Nam Džun Paika i Magdalene Jetelove. Godine 2002. postaje Meisterschüler i završava kao magistar u klasi za proširenu skulpturu i instalaciju. Zadnjih deset godina kroz samostalne i grupne izložbe aktivno deluje na savremenoj inostranoj i domaćoj likovnoj sceni. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad. Njegovi se radovi takođe nalaze u više javnih i privatnih zbirki i fondacija savremene umetnosti (Kunstmuseum Bonn, Stadt Düsseldorf, MSU Zagreb). Vanredni je profesor na Umjetničkoj akademiji Osijek, odsek multimedija i gost profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad.♦