Hojt Brajan Ji razgovarao sa Aleksandrom Vučićem

Hojt Brajan Ji razgovarao sa Aleksandrom Vučićem

24/10/2017 Off By
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hojta Brajana Jia.

U saopštenju sa Andrićevog venca navodi se da je razgovor bio veoma otvoren. Američki zvaničnik pohvalio je ekonomske reforme i fiskalnu konsolidaciju, koje je sprovela Vlada Aleksandra Vučića, a koje nastavlja Vlada Ane Brnabić i iskazao optimizam za dalji napredak u regionu u narednom periodu.
Ji je izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka Evropskoj uniji, a drugom ka savezu sa Rusijom. On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.
Američki diplomata pohvalio je napredak Srbije ka ispunjenju svog strateškog cilja – članstva u Evropskoj uniji, i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu Srbije ka članstvu u EU. Dvojica sagovornika su razgovarali o važnosti nastavka dijaloga, kako je Ji rekao, Srbije i Kosova. Ji je istakao i važnost unutrašnjeg dijaloga.
Dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju slobode izražavanja, kao i odgovornosti za objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama. Američki zvaničnik je, takođe, istakao važnost postojanja opozicije u demokratskom društvu.
Ji se, takođe, zauzeo za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići 1999. godine i slučaja paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine.
Predsednik Vučić je pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe. Sadržaj odgovora predsednik Vučić saopštiće narednih dana.
Hojt Brajan Ji razgovarao je i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović.(Press Predsednika)♦