Sajam knjiga: Promocija kosovskog časopisa Stremljenja bez onih koji se kunu kako vole Kosovo!

Sajam knjiga: Promocija kosovskog časopisa Stremljenja bez onih koji se kunu kako vole Kosovo!

24/10/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Svi koji vole Kosovo, našli su se večeras na promociji najnovijeg broja časopisa za književnoist, umetnost i kulturu Stremljena koji se od 1960 godine bez prestanka izdaje u Prištini – Kosovskoj Mitrovici.

Urednici: Rada Komazec i Radomir Stojanović

Na žalost nismo na promociji na Sajmu knjiga u Beogradu sreli nikoga od onih koji se zvučno kunu kako vole Kosovo. Nije tu bilo ni uglednih članova opozicije, ali ni vlasti, pa čak ni ljudi iz Kancelarije za Kosovo. Direktor izdavača “Panorama – Jedinstvo” Sveta Vlahović rekao je da časopis Stremljenja čuva srpski jezik i pismo na Kosovo i Metohiji:

Direktor: Panorame: Svetozar Vlahović

– Od 1960 godine nema stvaraoca iz ovog kraja koji se afirmisao, a da nije bio saradnik lista Jedinstvo i časopisa Stremljenja.
Odgovorna urednica Rada Komazec dala je prikaz najnovijeg broja u ovoj 57 godini izlaženja.
Pročitala je nekoliko pesama Ršumovića koje su uvodnici i pomenula studije eseje i članke i trideset rukopisa autora sa Kosova:
– “Stremljenje” je tribina bogatog literarnog stvaranja kod nas. Bližomo se šezdesetoj godišnjici postojanja iako u teškim uslovima.
Urednik Rade Stojanović uveren je da se najdalje čuju glasovi vezani za kulturu:
– Časopis se pojavio šezdesetih godina kao potreba da afirmiše sve mlade literate koji nisu mogli naći mesta u listi Jedinstvo. Još od početka bio je otvoren za pisce iz drugih naroda i kultura koji su živeli na KiM a i za mnoge strance. Po tome je postao cenjen i prepoznatljiv i odmah primao porodici savremenih literarni h časopisa kao što je Književna reč, Književne novine, Polja, Bagdala i drugi. Mnogi su vremenom prestali da izlaze, a Stremljenja još traju. Nema ni jednog značajnijeg pisca iz Makedonije, KiM Bih, Crne Gore i Srbije a da nisu bili saradnici ovog časopisa.
Urednik i saradnik Stremljenja od osnivcanja Rade Zlatanović kaže da su Stremljenja čuvar srpskog jezika od onih koji žele da na Kosovu potpisnu ćirilicu.
Rade se setio prvog lavnog urednika Radeta Nikolića, jednog od najboljih Kosmnetskih pesnika koji je potpisao prvi broj i dugo vodio časopis bez hvalisnja i sa mnogo lične skromnosti:
– Na stanicma Stremljenja se stvarala srpska književnost na KiM, koju moćnici u Beogradu bacaju na margine naše kulture. A ja tvrdim da smoi mi svetlosna tačka srpske kulture. Sva srpska kultura na KiM je zavredela da se uklopi u maticu srpske kulture. Sve što se dogaša u Jedinstvu i Stremljenjima danas je istorija. To je tačka za kolektivno pamćenje srpskog naroda. Pesnici sa KiM doprinose da srpska reč u ovom kraju još živi i traje. U vreme kada žele da nas unište Stremljenja ostaju kao čuvar našeg jezika i naroda.♦