PAZITE: OVA HRANA SADRŽI KANCEROGENE SASTOJKE

02/01/2015 Off By

HRANA – ZDRAVLJE ⇒Prema istraživanju američke Radne grupe za životnu sredinu, namirnice koje u proseku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98 odsto. Ostale visoko kontamirane namirnice uključuju grožđe, jagode, krompir i narandže


prskanje-vocaka-680x451

 

U DANAŠNJE vreme, naviknuti smo da jedemo brzu hranu i poluprerađene proizvode, ali postoji velika razlika između namirnica kojima je dodato malo masti i šećera i onih koje su kancerogene. Nije lako hraniti se zdravo, ali ne moramo baš da se trujemo ako to nije neophodno.
Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbjegavate jer sadrže kancerogene sastojke.

MESNE PRERAĐEVINE

Meso konzervisano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Većina ovih vrsta mesa proizvodi se sa kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum-nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo friško. Studija koju je 2005. godine sproveo Havajski Univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka pankreasa i do 67 odsto.
Viršle, prave se od životinjskih organa, nervnog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih delova životinje. Životinje od kojih se ovaj proizvod pravi su, najvjerovatnije, hranjene žitom pomešanim hormonima, antibioticima, pesticidima i fekalnim materijama. Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje istražuju veze između ishrane i raka, Svetski fond za istraživanje raka objavio je da bi potrošači trebalo da prestanu da kupuju mesne prerađevine do kraja života. Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

GAZIRANA PIĆA

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i veštačkih sastojaka i nemaju hranljivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko deset kesica šećera (u jednoj kesici je oko 7 grama šećera). Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i obična gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu gleđ kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa, prenose mediji.
ČIPS

Pun je trans-masti (hidrogenizovana biljna mast), ugljenih hidrata, natrijuma, pojačivača ukusa, boja i konzervanasa. Sve navedeno može uzrokovati začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično prouzrokuje stvaranje kancerogenih supstanci, kao što je akrilamid (ova supstanca se nalazi i u cigaretama). Čak i čips sa smanjenim sadržajem trans – masti može sadržati akrilamid.

”Smatram da akrilamid izaziva nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje”, rekao je profesor Dejl Hetis, sa američkog univerziteta Clark.

KOKICE IZ MIKROTALASNE

Prema istraživanja američkog univerziteta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču kese, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA), deo su klase jedinjenja koja se mogu povezati sa neplodnošću kod ljudi. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da te hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Većina proizvođača je obećala da će izbaciti PFOA do 2015. godine.

LOSOS IZ RIBNJAKA

On ne samo da sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju sa “divljim” lososom, već sadrži i ogromnu količinu raznih kontaminirajućih materija, kao što su polihlorovani bifenil (PCD), kancerogene materije i razni pesticidi, od kojih je najčešći dihlor-difenil- trihloretan (DDT). Ovakav losos se može konzumirati jednom u pet meseci, bez bojazni da se poveća rizik od raka. Takođe, ribe iz ribnjaka se obično leče visokom dozom antibiotika.

PRSKANO VOĆE

Prema istraživanju američke Radne grupe za životnu sredinu, namirnice koje u proseku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98 odsto. Ostale visoko kontamirane namirnice uključuju grožđe, jagode, krompir i narandže. Od testiranih uzoraka, više od 90 odsto sadrži tragove pesticida. Pored toga što su otrovni za ljude, pesticidi mogu povećati rizik od nekih vrsta raka. Ako ne možete da nabavite domaće, neprskane, jabuke, barem ih dobro operite.

KONZERVISANI PARADAJZ

Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu -A je veoma raširena u čitavom svetu. Iako sve konzervisane namirnice nisu zabrinjavajuće, konzervirani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu, prenosi Mini magazin.<


HRANA

teletina u vinuHRANA: TELETINA U VINU

Potrebno: 800 g telećeg pečenja 4 kašike senfa 2 kašike ulja veza timijana 200 ml belog vina veza šargarepe veza mladog luka po 125 g graška i kukuruza šećerca 150 g pavlake 2-3 kašike gustina 2 kašike maslaca 2 kašičice susama, so, biber,

 

 

Djuvec-sa-ribomHRANA: DŽUVEČ SA RIBOM

Potrebno: 4 fileta škarpine ili neke druge ribe 1 glavica crnog luka po malo od svežeg povrća (šargarepa, persun, celer, grašak, boranija, plavi paradajz ili 1 kesa zamrznutog povrća za đuveč 1 paradajz 2 manja krompira 1-2 šoljice pirinča biber,začin, ulje, seckan peršun..

 

kiseliHrana – zdravlje ⇒KISELI KUPUS KAO LEK

  KISELI kupus je dodatak jelu, posebno kada se radi o zimskim danima. Koliko ste, ipak, znali o svim blagodatima ove namirnice? Prirodni probiotik Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva.