HRANA: GRČKI KOLAČ SA JABUKAMA

02/01/2015 Off By

Izbor Marija Radović

Grcki kolac sa jabukama

Potrebno:

 

jabuke
½ margarina
2 šolje šećera
4 jaja
1½ šolja brašna
malo konjaka ili viskija
3 kašičice praška za pecivo
sitno seckani orasi
cimet

Priprema

Pola margarina istopite u okrugloj tepsiji, preko toga pospite jednu šolju šećera (da bude ravnomerno raspoređen), zatim poređajte jabuke isečene na kriške prateći liniju tepsije (u krug). Kada ste ih poređali, jabuke pospite sitno seckanim orasima (možete dodati i bademe ili lešnike). Dodajte cimet.
Pripremite smesu tako što ćete umutiti 4 jaja, 1 šolju šećera, 1 1/2 šolju brašna, malo konjaka ili viskija, 3 kašičice praška za pecivo. Ovu masu sipajte preko poređanih jabuka.
Stavite u rernu i pecite oko 40 min na 200 stepeni (da dobro porumeni). Kada se ispeklo, izručite je (naopako) na tacnu sa obodom.

Napomena:
Potrebna je tacna sa obodom, jer ima soka od istopljenog šećera koji curi.<


HRANA

 

teletina u vinuHRANA: TELETINA U VINU

Potrebno: 800 g telećeg pečenja 4 kašike senfa 2 kašike ulja veza timijana 200 ml belog vina veza šargarepe veza mladog luka po 125 g graška i kukuruza šećerca 150 g pavlake 2-3 kašike gustina 2 kašike maslaca 2 kašičice susama, so, biber,

 

 

Djuvec-sa-ribomHRANA: DŽUVEČ SA RIBOM

Potrebno: 4 fileta škarpine ili neke druge ribe 1 glavica crnog luka po malo od svežeg povrća (šargarepa, persun, celer, grašak, boranija, plavi paradajz ili 1 kesa zamrznutog povrća za đuveč 1 paradajz 2 manja krompira 1-2 šoljice pirinča biber,začin, ulje, seckan peršun..

 

kiseliHrana – zdravlje ⇒KISELI KUPUS KAO LEK

  KISELI kupus je dodatak jelu, posebno kada se radi o zimskim danima. Koliko ste, ipak, znali o svim blagodatima ove namirnice? Prirodni probiotik Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva.

 

Jelo od socivaKUHINJA: JELO OD SOČIVA

Izbor Marija Radović Potrebno (za 4 osobe): 300 g sočiva. 150 g korena celera 150 g šargarepe 250 g suvog vrata 1 glavica crnog luka 2 goveđe kocke 1 pakovanje seckanog paradajza (400gr) lovorov list 1 vezica sveže metvice 50 ml maslinovog ulja