HRANA: GRČKI KOLAČ SA JABUKAMA
02/01/2015Izbor Marija Radović
Potrebno:
jabuke
½ margarina
2 šolje šećera
4 jaja
1½ šolja brašna
malo konjaka ili viskija
3 kašičice praška za pecivo
sitno seckani orasi
cimet
Priprema
Pola margarina istopite u okrugloj tepsiji, preko toga pospite jednu šolju šećera (da bude ravnomerno raspoređen), zatim poređajte jabuke isečene na kriške prateći liniju tepsije (u krug). Kada ste ih poređali, jabuke pospite sitno seckanim orasima (možete dodati i bademe ili lešnike). Dodajte cimet.
Pripremite smesu tako što ćete umutiti 4 jaja, 1 šolju šećera, 1 1/2 šolju brašna, malo konjaka ili viskija, 3 kašičice praška za pecivo. Ovu masu sipajte preko poređanih jabuka.
Stavite u rernu i pecite oko 40 min na 200 stepeni (da dobro porumeni). Kada se ispeklo, izručite je (naopako) na tacnu sa obodom.
Napomena:
Potrebna je tacna sa obodom, jer ima soka od istopljenog šećera koji curi.<
HRANA
HRANA: TELETINA U VINU
Potrebno: 800 g telećeg pečenja 4 kašike senfa 2 kašike ulja veza timijana 200 ml belog vina veza šargarepe veza mladog luka po 125 g graška i kukuruza šećerca 150 g pavlake 2-3 kašike gustina 2 kašike maslaca 2 kašičice susama, so, biber,
HRANA: DŽUVEČ SA RIBOM
Potrebno: 4 fileta škarpine ili neke druge ribe 1 glavica crnog luka po malo od svežeg povrća (šargarepa, persun, celer, grašak, boranija, plavi paradajz ili 1 kesa zamrznutog povrća za đuveč 1 paradajz 2 manja krompira 1-2 šoljice pirinča biber,začin, ulje, seckan peršun..
Hrana – zdravlje ⇒KISELI KUPUS KAO LEK
KISELI kupus je dodatak jelu, posebno kada se radi o zimskim danima. Koliko ste, ipak, znali o svim blagodatima ove namirnice? Prirodni probiotik Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva.
KUHINJA: JELO OD SOČIVA
Izbor Marija Radović Potrebno (za 4 osobe): 300 g sočiva. 150 g korena celera 150 g šargarepe 250 g suvog vrata 1 glavica crnog luka 2 goveđe kocke 1 pakovanje seckanog paradajza (400gr) lovorov list 1 vezica sveže metvice 50 ml maslinovog ulja