Erdogan o amanetu izetbegovića:”kako sada da (Turci) ostave Mostar, Drinu i sultan Fatihovu džamiju!?

Erdogan o amanetu izetbegovića:”kako sada da (Turci) ostave Mostar, Drinu i sultan Fatihovu džamiju!?

22/10/2017 Off By

 

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan setio se na sastanku Međunarodnog civilizacijskog saveta prvog predsednika Republike BiH Alije Izetbegovića i amaneta koji mu je ostavio.

Erdogan je ispričao da je Izetbegovića posetio 18. oktobra 2003. godine u Sarajevu, samo dan pre smrti, kada mu je prvi predsednik BiH rekao: “Tajip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”.
Turski predsednik zapitao se i kako sada da oni ostave Mostar, Drinu i sultan Fatihovu džamiju.
“Naravno da to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojana. Od 15. veka pa na ovamo”, rekao je Erdogan.
Posebno je istakao da ova poruka “velikog državnika i jednog od najvažnijih mislilaca našeg veka” nije bila samo izraz Izetbegovićeve ljubaznosti.
“Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je video i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao”, rekao je Erdogan, a prenose turski mediji.♦