Skopje: VMRO-DPMNE protiv saradnje Makedonije sa Bugarskom

Skopje: VMRO-DPMNE protiv saradnje Makedonije sa Bugarskom

22/10/2017 Off By

 

Makedonska stranka VMRO-DPMNE podneće predlog Sobranju za raspisivanje referenduma na kome bi se građani izjasnili o dogovoru o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom pre njegove ratifikacije.

Izvršni odbor najveće opozicione stranke u Makedoniji smatra da treba da se čuje mišljenje građana.
Član Izvršnog odbora stranke Zlatko Perinski izjavio je da je vladajući SDSM u potpunosti netransparentno i na brzinu progurao dogovor bez omogućavanja javne debate, čime su makedonski građani stavljeni u nepovoljni položaj u odnosu na građane Bugarske, čija je stručna javnost bila upoznata sa sadržinom dokumenta, saopšteno je iz VMRO-DPMNE.
Premijeri Makedonije Zoran Zaev i Bugarske Bojko Borisov 1. avgusta postpisali su dogovor o dobrosusedskoj saradnji.
Sporazumom je predviđena podrška Bugarske evroatlantskim aspiracijama Skoplja i saradnja u gotovo svim oblastima na bilateralnom i multirateralnom planu.
VMRO-DPMNE usprotivila se tom dogovoru uz niz primedbi, među kojima je i formiranje državne komisije koja treba da uredi sadržaj u udžbenicima iz istorije.
Za opoziciju je neprihvatljivo i nepriznavanje makedonske manjine u Bugarskoj.
U SDSM kažu da nova reformska Vlada vodi politiku prijateljstva i saradnje i rešava sva otvorena pitanja sa kojima se Makedonija suočava na spoljnom, ali i unutrašnjem planu.
U Vladi kažu da je dogovor o dobrosusedskoj saradnji između Makedonije i Bugarske u interesu svih građana dve države.
Dogovor će biti dostavljen na ratifikaciju u Sobranje nakon završetka lokalnih izbora. Drugi krug lokalnih izbora biće održan 29. oktobra.
Bugarski ministar spoljnih poslova Ekaterina Mihajlova izjavila je danas da je Bugarska spremna da pomogne Makedoniji na ekspertskom novou u sprovođenju reformi.
Mihajlova je gostujući na radiju “Darik” rekla da je prepreka za ulazak Makedonije u EU “politika koja je protiv suseda, protiv Bugarske, protiv Grčke”.
Prema njenim rečima, makedonska Vlada ima jasan reformski plan, i da je u toku dogovaranje sastanka dve vlade.(Agencije)