Gosti Muzeja savremene umetnosti – kolege iz regiona

Gosti Muzeja savremene umetnosti – kolege iz regiona

21/10/2017 Off By

 

Senka Ristivojević

Muzej savremene umetnosti, koji je od juče ponovo otvoren za publiku, danas je ugostio direktore i kustose srodnih institucija iz regiona i Evrope.


Njih je dočekao direktor Muzeja Savremene umetnosti Slobodan Nakarada, autor koncepcije izložbe „Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“ dr Dejan Sretenović i kustosi izložbe mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić proveli su kolege kroz postavku.
Inače jedan od sledećih zadataka Muzeja je jačanje mreže sa srodnim međunarodnim institucijama i ponovno uspostavljanje saradnje, koju je Muzej i ranije negovao. Posle obnove zgrade na Ušću, Muzej opet ima infrastrukturu za organizovanje velikih muzejskih izložbi, koje publika zaslužuje i željno iščekuje.
Među gostima su direktorka Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba Snježana Pintarić, direktor Muzeja moderne i savremene umjetnosti iz Rijeke Slaven Tolj, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Skoplju Mira Gaćina, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, direktor Nacionalnog muzeja savremene umetnosti u Bukureštu Kalin Dan, direktorka Nacionalne umetničke galerije iz Sofije Jaroslava Bubnova, direktor Muzeja i galerija Ljubljane Blaž Peršin, direktor Umetničkog muzeja u Lihtenštajnu Friedeman Malš, direktorka Centra za modernu i savremenu umetnost iz Kazahstana Roza Abenova, direktorka Tretiakov galerije u Moskvi Irina Gorlova.
Za prvih 24 sata izložbu „Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“ u Muzeju savremene umetnosti na Ušću obišlo je 4.500 posetioca. Program 24×7 traje do petka 27. oktobra, do kada Muzej neće zatvarati vrata ni u noćnim satima. Od subote 21. oktobra posetioce do Muzeja voze tri linije GSP-a, od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog Brda.♦