LSV: Vlast da odgovori Amfilohiju, a crkva da plati porez

LSV: Vlast da odgovori Amfilohiju, a crkva da plati porez

17/10/2017 Off By

 

Maja Sedlarević, članica Predsedištva LSV u pisanoj izjavi medijima navodi da Vlada Srbije morala bi da reaguje na izjavu Amfilohija Radovića da Srpkinje „u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji”.

“Čovek koji je u centru Beograda pre nekoliko godina služio litiju za upokojenje Vlade Republike Srbije nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, zatim nedavno ocenio da se „Srbiji za ugled postavlja antirotkinja“, te da mu je žao što nije svedočio u korist Slobodana Miloševića, odavno ne može nikoga da iznenadi bilo kojom rečenicom.

Ali, ovo nije samo još jedna u nizu izjava čoveka poznatog po govoru mržnje i uplitanju u političke procese u Crnoj Gori, Srbiji i okruženju. Nije ni rečenica koja samo duboko vređa žene u Srbiji, kao što je nedavno uvredio Crnogorce uporedivši ih sa volovima.

Ova rečenica predstavlja odnos koji prema pravu na planiranje rađanja i uopšte prema ženama ima visoko pozicionirani sveštenik Srpske pravoslavne crkve i koji ga prenosi svojim vernicima i javnosti.

Da bi se u ovoj zemlji rađalo više dece, potrebno je učiniti isto toliko mnogo kao što je potrebno da mladi ljudi sa porodicama iz nje ne odlaze. Potrebno je stvoriti materijalne uslove, vladavinu prava i sigurnost u kojoj će žene svojom voljom odlučiti da rađaju. Takođe, potrebno je i da država ne prećuti kada crkveni velikodostojnici šalju ovakve poruke.

Kada bi crkva platila porez na imovinu, koji već godinama odbija da plati i to sa pripadajućim kamatama kakve se obračunavaju građanima za kašnjenje u ispunjavanju svojih poreskih obaveza, sigurno bi bilo načina i za veću podršku rađanju i za veću edukaciju mladih o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji.

Pozivamo predsednicu Koordinacionog tela za rodnu ravnpravnost, kao i ministre za finansije, zatim rad, boračka i socijalna pitanja i lokalnu samoupravu, ali najpre premijerku Vlade Republike Srbije da učine sve da tako i bude.(Press LSV)♦