Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd poziva na obeležavanje Dana oslobođenja Beograda

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd poziva na obeležavanje Dana oslobođenja Beograda

17/10/2017 Off By
I ove godine inicijativa Ne da(vi)mo Beograd poziva građane na obeležavanje 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda, protestnim koncertom na Trgu Republike u petak od 20 časova. Nastupaju: Jarboli, Horkestar, Mravi, Trnje i MC Cjofo, a podrska je Dj Flip.

“Slavimo ideju grada koji pripada svima, solidarnost, jednakost, antifašizam i slobodarski duh Beograda na koji smo ponosni. Proslavljamo ideju grada u kome će zajednički resursi, obrazovanje, zdravstvo, prevoz i socijalna zaštita biti javni i dostupni svim građanima.
Želja nam je da vrednosti koje ovaj praznik Beograda predstavlja očuvamo i ističemo, a ne da se njima gradska vlast poigrava kako im iz godine u godinu odgovara. Podsećamo da je manipulacija išla dotle da je Dan oslobođenja obeležavan nekoliko dana ranije, a da su elementi antifašizma ubacivani i izbacivani iz protokola po potrebi.
“Antifašizam nije fraza koje se setimo samo na praznik, niti se može konzervirati replikama slavnih bitaka i svečanim akademijama. Antifašizam je konstantna borba za slobodu, jednakost i solidarnost, za društvo u kome niko ne može biti maltretiran i ponižavan. Oni koji su pre sedam decenija odlazili u tu borbu, i u njoj neretko ostavljali život, činili su to kako bi izgradili pravednije društvo.
Društvo u kojem se niko neće plašiti za golu egzistenciju, Dom zdravlja koji će primiti svakog ko je bolestan, Dobro obrazovanje koje je svima dostupno. To su vrednosti narodnooslobodilačke borbe!
Onaj ko danas negira te vrednosti, negira i antifašističku borbu. Onaj ko privatizuje obale i grad; onaj ko državnim parama gradi luksuzne apartmane za bogate, a narod pretvara u siromašnu poslugu; onaj ko raslojava društvo na one koji imaju sve o državnom trošku i na one koji nemaju ništa zaslugom vlasti; onaj ko uništava i čini nedostupnim javno zdravstvo i obrazovanje i ko pretvara sistem socijalne brige u sistem ponižavanja pred šalterima, ne može govoriti u ime antifašističke borbe! (Press NDB)♦