Saopštnje Inicijative Ne da(vi)mo Beograd: opasno predizborno raskopavanje Beograda!

Saopštnje Inicijative Ne da(vi)mo Beograd: opasno predizborno raskopavanje Beograda!

17/10/2017 Off By

 

Povodom povreda koje su dve prolaznice zadobile na neobeleženom i opasnom predizbornom raskopavanju kod Doma omladine inicijativa Ne da(vi)mo Beograd obeležila je danas ovo gradilište trakom sa oznakama “nelegalno”.

Na ovaj način ukazali smo na to da se ovi radovi vrše mimo zakona, da je gradilište opasno po pešake i radnike, što je ovaj događaj i potvrdio. Predizborna raskopavanja koja su ulice i trotoare našeg grada pretvorila u ratnu zonu pešaka, biciklista i vozača počela su da uzimaju danak i u vidu fizičkih povreda građana koji se jedva probijaju kroz neobeležena, nezaštićena i opasna gradilišta.
Da je ovo gradilište u potpunosti nebezbedno, da ne sadrži propisima obavezne elemente sa podacima o vrsti, početku i kraju radova, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd obavestila je Beokom servis još 11. septembra. Uprkos insistiranju, ovaj servis punih 22 dana odbijao je da o prijavi obavesti inspekcijske organe. Posledica ovakvog bahatog odnosa prema našoj bezbednosti, danas su teška povrede naše dve sugrađanke. Radove ispred Doma omladine, obavlja JKP “Beograd-put” u sklopu “redovnog održavanja” saobraćajne površine.
Da su radovi koji se izvode nelegalno pečat ove gradske vlasti potvrdili su i oni koji se izvode u parku Ušće. Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je, takođe, prijavu inspekciji i zbog ovih nelegalnih radova, koji se izvode bez plana, mimo propisa i protivzakonito, na osnovu projekta doniranog od strane podobnog investitora MPC Properties koji planira još jednu kulu na Ušću.
Veliki broj nekoordinisanih građevinskih radova onemogućava normalno funkcionisanje saobraćaja i života grada. Za potrebe predizborne kampanje raskopavaju se tek rekonstruisane ulice, autobuska stajališta i prilazi institucijama. Ovi radovi su delom redovno održavanje infrastrukture, delom godinama zakasneli projekati (poput rekonstrukcije pešačkog dela Brankovog mosta), a jednim delom i potpuno nepotrebni. Jasno je da sinhronizovano tempiranje svih ovih radova nema za svrhu dobrobit ljudi nego isključivo partije u permanentnoj kampanji.
Bahati nasilnici na vlasti moraju odgovarati za ovakav odnos prema građanima i gradu! (Press NDB)♦
​​
​​