LSV: Penzioneri u Srbiji nemaju razloga za slavlje

LSV: Penzioneri u Srbiji nemaju razloga za slavlje

17/10/2017 Off By

 

Narodna poslanica i predsednica Kluba penzionera LSV, Nada Lazić reagujući na povišicu penzioneria koju je vlast najavila kaže da “Penzioneri u Republici Srbiji nemaju novca za najosnovnije ljudske potrebe i lekove, a samim tim ni vremena ni volje da slave svaki put kada im vlast na parče vraća deo onoga što su imali i što su pošteno zaradili.

Krajnje je nedopustivo što se tri godine intenzivno štedi na penzionerima, a svako vraćanje penzija bliže iznosu koji su imali pre tri godine, služi za politički marketing, predstavlja kao uspeh i najavljuje kao „povećanje“.

Kao što se sada, uoči beogradskih izbora, najavljuje, najpre, isplata jednokratne pomoći, a zatim uvećanje penzija od 1. januara za pet odsto, tako je jednokratna pomoć isplaćena prošlog novembra, a penzije uvećane za 1,25 odsto uoči predsedničkih izbora. Prethodno uvećanje od 1, 25% bilo je u februaru 2016. pred parlamentarne izbore

Činjenica da su penzije sada bliže nivou na kojem su bile 2014. ne znači da je sada sve u redu. Troškovi života, potrošačka korpa i predstojeće poskupljenje struje, ukazuju da se standard ljudi koji su čitavog veka pošteno radili za svoju mirnu starost, neće promeniti.

A dve jednokratne pomoći ne mogu ni izbliza da nadoknade novac koji je penzionerima uskraćen u ove tri godine, navodi Lazićeva.♦