Poginula najpoznatija engleska teroristkinja zvana “Bela udovica”

Poginula najpoznatija engleska teroristkinja zvana “Bela udovica”

12/10/2017 Off By

 

Britanska državljanka, pripadnica ISIS – a Seli Džons (48)poginula je u američkim vazdušnim napadima, pišu britanski mediji. S njom je vjerojatno bio i njen 14-godišnji sin Jojo.

Britanski mediji pišu kako nema dokaza o njenoj smrti, iako postoje nezvanične vesti da je ubijena. Seli Džons već tri godine je najtraženija teroristkinjom na svetu.
Ova bivša pankerka (48), otišla je 2013. godine sa sinom iz Engleske u Siriju kako bi se pridružila Islamskoj državi.
Postala je poznata pod nadimkom “Bela udovica”, a džihadistima je pomagala u regrutiranju ekstremista. U Raku je otišla da bi se udala za jednog od njih, Junaida Husaina. Njen suprug vodio je digitalne operacije za teroriste. Na kraju je poginuo u napadu 2016. godine. Ona je na tvitu posle njegove smrti objavila da je “ponosna što je njenog supruga ubio najveći neprijatelj Alaha”.
“Bela udovica” koristila je društvene mreže kako bi regrutovala žene u ISIS i pružala informacije potrebne za put u Siriju. Također je ohrabrivala pojedince za izvođenje terorističkih napada u Velikoj Britaniji, pružajući informacije o izradi bombe kućne izrade. Na društvenim mrežama objavljivala je fotografije na kojima je pozirala s oružjem.
Iako je bila vrlo aktivna na Tviteru šireći islamsku propagandu, poslednjih nekoliko meseci je nestala. Prema podacima CIA-e, zadnji put je viđena kako beži iz Rake prema sirijskom gadu na granici Majadinu. Pentagon zasad ne može potvrditi je li stvarno poginula.
Pre nego se posvetila islamu prodavala je parfeme i svirala gitaru u pank bendu. Godine 2015. Ujedinjene nacije su je stavili na popis agenata koji operišu u u sklopu terorističke organizacije.
Supruga jednog drugog džihadista anonimno je proletos za Skaj Njus otkrila da Džonsonova očajno želi da se vratiti u Kent, ali vođe džihadističkih grupa je sprečavaju u tome i brane joj da se vrati.
– Ona je sad među njihovim ženama, iako je svog supruga izgubila. Sin je i dalje s njom – rekla je tada žena koja se predstavlja kao ‘Aisha’.♦