Ne da(vi)mo Beograd: nelegalno betoniranje u parku “Ušće”

Ne da(vi)mo Beograd: nelegalno betoniranje u parku “Ušće”

12/10/2017 Off By

 

Još jedan javni prostor Beograda, park “Ušće”, pod opsadom je betona i bagera koji treba da raskrče prostor i ovo javno dobro privedu jedinoj nameni koju gradska vlast poznaje, a to je profit podobnih, njima bliskih, pojedinaca.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je zato prijavu Sekretarijatu za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Beograda, zbog nelegalnih radova koji se već više nedelja izvode u parku “Ušće”.
Radovi koje izvodi JKP “Zelenilo – Beograd” izvode se uz intenzivno betoniranje širokih staza, ograđivanje stabala betonskim ogradama i uništavanje zelenih površina jednog od najlepših beogradskih parkova bez prethodno usvojenog plana detaljne regulacije, a po projektu podobnog investitora “MPC Properties”. Ovo direktno kršenje i zaobilaženja propisa, koje se primenjuje i u slučaju predizbornog raskopavanja zelenila parka “Ušće”, već je prepoznatljiv potpis gradske vlasti.

Incijativa Ne da(vi)mo Beograd podseća da je prostor parka “Ušće” pod posebnim režimom zaštite. Prema važećim planovima i propisima, radovi na zelenim površinama parka, od Brankovog mosta do Hotela “Jugoslavija”, uslovljeni su organizovanjem arhitektonsko-urbanističkog konkursa i izradom Plana detaljne regulacije.

Napominjemo da se radovi u parku “Ušće” izvode po projektu koji je donacija privatne kompanije “MPC Properties”, arhitektonskog biroa “Gehl architects”. Uslovi i detalji pod kojima je ova donacija dogovorena skrivaju se od javnosti, zbog čega je inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pokrenula i žalbeni postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja.
Podsećamo da je ova kompanija najavila skori početak radova na izgradnji druge kule pored tržnog centra Ušće, čijom je izgradnjom između 2007. i 2009. godine već značajno oštećen fond zelenila na prostoru ušća reke Save u Dunav.
Ostaje pitanje ko brani interese građana u ovim dilovima, gradska vlast sigurno ne.

Dok se naše oči zaslepljuju celogodišnjom novogodišnjom rasvetom, a uši zaglušuju muzičkom fontanom, iza naših leđa javna dobra Beograda trampe se u burazerskim dilovima. Međutim, jedna po jedna od ovih tačaka postaje novo žarište borbe protiv otimanja Beograda od njegovih građana i građanki.
Srdačan pozdrav,
Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd♦