SDA odgovara Dodiku: RS može da bude samo deo države BiH

SDA odgovara Dodiku: RS može da bude samo deo države BiH

02/10/2017 Off By
Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) danas je oštro reagirala na izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je izjavio kako očekuje da će taj entitet jednog dana biti ujedinjen sa Srbijom. Poručila mu je kako se to neće nikada dogoditi jer se granica na Drini nikada neće pomaknuti.

“RS i Srbija nikada neće biti u istoj državi. To će zauvijek ostati samo pusti snovi Milorada Dodika. Entitet RS je teški dajtonski kompromis i posljedica je agresije na BiH, etničkog čišćenja, masovnih zločina i genocida. To se nikada neće zaboraviti”, stoji u saopštenju kojim su iz sedišta SDA u Sarajevu reagovali na Dodikovu izjavu ruskoj provladinoj agencije Sputnjik da je “prirodno, fer i pošteno” da Banja Luka i Beograd budu u istoj državi i da će se to i dogoditi.
“Meni nitko ne može zabraniti vjerovati, maštati, imati ideal. A ja vjerujem. Hoće li se to dogoditi za vrijeme mene, poslije mene, dok sam ja živ, ne znam. Ali nesumnjivo je da se mora dogoditi. Zato i postoje Republika Srpska i Srbija, i zato će sasvim prirodno biti jednog dana i drugima oko nas, koji su protiv toga, da shvate da je to naše prirodno pravo, pravo nacije ovog naroda, i ovih dviju država”, rekao je Dodik.
“To je neprirodno i nepošteno i mi to nikada nećemo dopustiti. Država BiH je postojala i prije Dajtonskog sporazuma i nastavi će svoje postojanje”, naveli su iz SDA.
Dodiku su poručili kako RS može da bude samo deo države BiH u kojemu osim Srba žive i Bošnjaci, Hrvati i ostali koji moraju da budu ravnopravni na celoj teritoriji tog entiteta, a sve drugo bi predstavljalo rušenje Dajtonskog sporazuma, a time i mira, i odvelo bi do nestanka entiteta Republike Srpske, koji je nastao tim sporazumom.♦