Predsednik Grčke Pavlopulos pred poslanicima Skupštine Srbije

Predsednik Grčke Pavlopulos pred poslanicima Skupštine Srbije

02/10/2017 Off By

 

Ranka Čičak

U emotivnom govoru, sećajući se stopedesetogodišnjeg prijateljstva Srbije i Grčke, predsednik ove zemlje, Prokopios Pavlopulos, rekao je danas poslanicima Skupštine Srbije da međunarodno pravo mora da se poštuje i primenjuje u celosti:

– Kada se primenjuje zavisno od slučaja i prema potrebi, ono gubi svoj smisao. Prijateljstvo i saradnja grade se samo na osnovu potpunog poštovanja međunarodnog prava. Ja to kažem misleći na odnose između Beograda i Prištine. Osnov na kome treba da se zasniva saradnja su odluke, a posebno Rezolucija Saveta bezbednosti 1244. Zatim Sporazum iz Brisela 2013. godine.
Šta znači poštovati evropske tekovine i međunarodno pravo? To danas znamo bolje nego što smo znali juče, posle onoga što se desilo u Španiji.Treba da znsmo da u Evropi postoje pravila i da narodi odlučuju na osnovu njih o svojoj sudbini. Ako to ne shvatimo, imajući u vidu oni što se desilo juče u Kataloniji, kao što se dešava i ovde sa Srbijom, i ukoliko tražimo od naroda da prekrše vrednosti evropskog prava, tada ne štitimo ni Evropu ni međunarodno pravo. Podrška Grčke Srbiji u vezi sa Kosovom nije zato što mi Grci želimo da pokažemo da smo dobri i da vas volimo, već zato što mi poštujemo međunarodno pravo i tako podržavamo evropske tvorevine. Mi Grci podržavamo i evropski put Srbije.Vi ste počeli i idete u pravom smeru, a to je veoma važno na putu priključivanja EU. Mi već smatramo da ste u Evropi.♦