Ne da(vi)mo Beograd: koja je uloga direktora Beokom servisa, Darka Glavaša u rušenju Savamale?

Ne da(vi)mo Beograd: koja je uloga direktora Beokom servisa, Darka Glavaša u rušenju Savamale?

02/10/2017 Off By
Policijski izveštaj o Savamali koji je objavio portal KRIK otkrio je i potvrdio pozadinu rušenja u Savamali. Time što policjia nije identifikovala počinioce ovog zločina i time što se nije bavila otkrivanjem nalogodavaca niti istražila odgovornosti iz redova samog Ministarstva unutrašnjih poslova, ona je upravo potvrdila da je u pitanju združeni čin više državnih službi, beogradskih vlasti i javnih komunalnih preduzeća.


pak, činjenica pokazuju da je za vreme rušenja isključena rasveta u delu ulice, da je isključena struja, da je obezbeđen prolaz bagerima, da je Parking servis uklonio vozila koja su smetala, da Gradska čistoća te noći nije čistila Hercegovačku ulicu koju svake noći čisti, da se policija i komunalna policija nisu odazivale na pozive građana, ali i da su policajci Savskog venca naveli da “akciju rušenja sprovodi komunalna policija, građevinska inspekcija i Skupština grada Beograda.”
Ovo nam jasno ukazuje da je akcijom noćnog rušenja upravljano sa neke od visokih pozicija u Gradskoj upravi grada Beograda, sa koje je moguće koordinisati sve navedene javne službe u toku iste večeri. Zašto policija nije svoju istragu usmerila ka gradskoj vlasti? Ne samo da ih je tadašnji premijer Aleksandar Vučić, kao i supruga “gradonačelnika”, Marija Mali, direktno označila kao nalogodavce, već je jedan od svedoka detaljno opisao jednog od visokih gradskih funkcionera.
Naime, u izveštaju svedok opisuje lice koje ga je nakon oslobađanja uputilo sa mesta zločina: „Navedena lica nisu imala nikakva obeležja, bili su sasvim normalno obučeni, jedan od njih je bio visok, ćelav sa bradicom, krupne građe.” Da li je policija, nakon ovog opisa i nakon svih javno iznesenih tvrdnji o odgovornosti vrha gradske vlasti, obavila razgovor sa direktorom Beokom servisa, Darkom Glavašem. On ne samo da odgovara opisu svedoka, već kao direktor Sekretarijata za koordinaciju gradskih službi, ima i mogućnosti za koordinaciju aktivnosti izvedenih u noći rušenja u Savamali? Podsećamo i da je “šut” iz Hercegovačke ulice počišćen deset dana nakon rušenja, upravo po prijavi upućenoj Beokom servisu, čime su uklonjeni dokazi pre nego što je policija izvršila uviđaj.
Jasno je da policija nije mogla završiti ovu istragu, jer je direktni saučesnik ovog zločina. Stoga ne čude izjave Siniše Malog da čeka da nadležni obave svoj posao, jer on sve vreme zna koji to posao nadležni rade – zataškavanje. Ipak, istina još uvek u ovoj zemlji ne zavisi od bahatih nasilnika na vlasti, pa tako ovaj izveštaj, uprkos svemu, više otkriva nego što skriva.(Press NDB)♦