Asocijacija NKSS napustila javnu raspravu o Nacrtu Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027

Asocijacija NKSS napustila javnu raspravu o Nacrtu Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027

28/09/2017 Off By
Predstavnici organizacija koje se bave kulturom, okupljene oko Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, napustili su danas javnu raspravu o “Nacrtu Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027“.

Pozvali su sve organizacije civilnog društva, pojedince i javne institucije iz polja kulture da javno odbace ovaj tekst i suprotstave se njegovom donošenju, zbog:
Nestručnog i metodološki neutemeljenog pristupa pisanju teksta Nacrta
Fingirane javne rasprave u kojoj nije obezbeđeno ni minimalno stvarno učešće u procesu zainteresovanim organizacijama i
Zbog toga što predložena Strategija ozbiljno ugrožava slobodu i demokratiju u oblasti kulture
Predstavnici Asocijacije NKSS uzeli su reč pre obraćanja ministra Vladana Vukosavljevića i pročitali delove proglasa i podelili ga prisutnima, nakon čega su napustili salu.
Zbog svega navedenog pozivamo sve aktere u kulturi da se zajedno suprotstavimo ovakvom dokumentu koji postavlja trasu radikalnog unazađivanja, a ne razvoja kulture u narednoj deceniji! Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji već se pridružio zahtevima Asocijacije NKSS iza kojih stoji preko 80 organizacija širom Srbije, a podršku možete uputiti na: [email protected]
U danu kada se javnost solidariše sa našim kolegama, medijskim radnicima koji se bore protiv medijskog mraka, Ministar kulture i informisanja se proglašava neobaveštenim i nezainteresovanim za pitanja medijskih sloboda, a s druge strane nameće strategiju koja pokazuje temeljno nerazumevanje prema kritičkom razmišljanju, slobodama i demokratiji u umetnosti.Stop mraku!(Press ANKSS)♦