Ne da(vi)mo Beograd podržava štrajkove i druge akcije pod geslom “Odbranimo javno dobro”

Ne da(vi)mo Beograd podržava štrajkove i druge akcije pod geslom “Odbranimo javno dobro”

28/09/2017 Off By

 

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd upućuje javnu podršku protestu, štrajkovima i drugim akcijama koje je više sindikata javnih službi najavilo pod geslom “Odbranimo javno dobro” zbog namere vlasti da usvoji Zakon o zaposlenima u javnim službama.

Solidarišemo se sa zahtevima i ciljevima Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, ali i svih učesnika pomenutog protesta.

Jasna je namera da se donošenjem ovog zakona, kao i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o dualnom obrazovanju unizi i obezvredi samo obrazovanje a pre svega državno školstvo, kako bi se otvorio prostor za privatne interese u obrazovanju i to po cenu budućnosti ove zemlje.

Danas se na javno dobro i na sve javno gleda samo kao na nešto što bi trebalo iskoristiti ne bi li se na lak način obezbedila zarada za odabranu nekolicinu. Eldorado privatizacije koji su nekada bila preduzeća u državnom vlasništvu, danas su komunalne usluge, zemljište i javne službe koje se uprežu u ostvarivanju samo jednog cilja, a to je profit podobnih pojedinaca.

Ako im predamo i obrazovanje, predali smo sudbinu čitavih generacija kojima će školovanje postati luksuz umesto prava. Vaše akcije su zato direktna odbrana budućnosti ove države i inicijativa Ne da(vi)mo Beograd stoji uz vas u svakodnevnoj borbi za radnička prava i kvalitetnije javno obrazovanje.

U četvrtak 28. septembra bićemo na ulici sa vama, kao što smo se zajedno mnogo puta borili protiv nepravde i kršenja prava naših građana.

Zahtevamo povlačenje pomenutih zakona i socijalni dijalog koji treba da rezultira pravičnim zakonima na korist celoga društva.(Press Inicijativa NDB)♦