Albanski gradonačelnik uhapšen u Skoplju

Albanski gradonačelnik uhapšen u Skoplju

27/09/2017 Off By

 

Predsednik prigranične opštine Pustec (Ligenas) u Albaniji, Edmond Temelko, za kojim je raspisana međunarodna poternica, uhapšen je juče popodne u Skoplju.

Temelko je u slučaju Specijanog tužilaštva, nazvanom “Titanik”, optužen za neregularnosti na izborima u Makedoniji 2013. godine, odnosno da je organizovao dovođenje meštana Pusteca (Ligenasa), koji naseljavaju Makedonci, da glasaju za tada vladajuću VMRO DPMNE.
Televizija Telma je objavila da se Temelko, po njegovom braniocu, sam prijavio policijskoj stanici u centru Skoplja, odake je večeras odvezen u pritvor.
Krivični sud u Skoplju jutros je raspisao međunarodnu potjernicu za Temelkom koji ima i državljanstvo Makedonije.
On nije bio dostupan policiji a juče mu je određen tridesetodnevni pritvor na zahtev Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Temelku, koji u Makedoniji ima prijavu boravka u Resenu, sud je ranije oduzeo makedonski pasoš i odredio mu da se jednom sedmično javlja.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Lenče Ristoska je objasnila da je to tužilaštvo tražilo pritvor za Temelka, jer ima saznanja da je više puta sa albanskim dokumentima prelazio granicu.

Neki mediji su objavili da se nije se javljao sudu kako mu je bio naređeno, ali je advokat to negirao.♦