Američki ambasador: Kosovo nema razloga da se plaši ZSO

Američki ambasador: Kosovo nema razloga da se plaši ZSO

27/09/2017 Off By

 

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je da bi Zajednica opština sa srpskom većinom trebalo da se formira u skladu sa Ustavom Kosova i da Kosovo nema razloga da se plaši te asocijacije.

“Ja sigurno mislim da Asocijacija opština sa srpskom većinom treba da se formira u skladu sa Ustavom Kosova. Bilo mi je drago kada sam video izjavu posebne izaslanice EU na Kosovu, gospođe Natalije Apostolove da je to i vizija Evropske unije. Mislim da je značajno, jer ono što asocijacija radi je da olakša Srbima tamo gdje su većina, da zajedno rade na zajedničkim pitanjima, kao zdrastvena zaštita i obrazovanje, gde je jezik stvarno izuzetno značajan”, rekao je Delavi u intervjuu za današnju “Koha ditore”.
On ističe da Kosovo nema razloga da se plaši Zajednice opština sa srpskom većinom.
“Za mene Asocijacija ima zadatak da ojača suverenitet Kosova na celoj svojoj teritoriji, eliminisanje paralelnih struktura koje vode strukture druge države i postavljanje svih aspekata lokalne uprave odlučno u okviru ustavnih odredbi Kosova”, rekao je američki ambasador. Prema njemu, slučaj ZSO ne predstavlja opasnost po suverenitet Kosova kao što je to bio slučaj u Bosni.
“Mi smo u traženju rješenja koje će proširiti suverenitet, a ne što smanjuje suverenitet Kosova”, rekao je Delavi. Američki ambasador ocenjuje da je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije već doneo značajna pozitivna kretanja za građane Kosova.
“To su sporazum o carinama, o međunarodnom telefonskom broju, reintegracija Policije Kosova na sever zemlje… Značajno je da se prizna da je dijalog doneo Kosovu suštinske dobiti”, rekao je on. Delavi ističe da se način organizacije dijaloga tiče Kosova i Srbije, da EU posreduje dok SAD snažno podržava dijalog i da je godinama učinila mnogo na tome.
“Ako dve vlade žele da promene način vođenja dijaloga, onda za mene nema problema, za svo vreme dok su one o tome saglasne. Ceo dijalog se odnosi na sporazume između dve države. Tako da mislim da je pozitivna činjenica da dve države traže načina da ažuriraju dijalog koji je prošao kroz neke teške mesece”, rekao je ambasador.
Delavi ističe da je poboljšanje odnosa značajno za obe zemlje kako bi mogle da idu napred u procesu učlanjenja u EU. Prema njemu, značajno je da u dijalogu budu obuhvaćeni, što je više moguće, stavovi što većeg broja političkih aktera na Kosovu.(Agencije)♦