Protest Inicijative Ne da(vi)mo Beograd: Umesto recikliranje – otpad iz deponije u Vinči biće pretvaran u pepeo

Protest Inicijative Ne da(vi)mo Beograd: Umesto recikliranje – otpad iz deponije u Vinči biće pretvaran u pepeo

26/09/2017 Off By
Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd danas je donošenjem pepela pred nos bahatih nasilnika na vlasti poručila da ne postoji opravdanje za pretvaranje zajedničkih resursa i zdravlja građana u pepeo, kao što se to planira prodajom deponije u Vinči i izgradnjom spalionice. Inicijativa će nastaviti borbu za pravedniji i održiviji Beograd svim sredstvima, pa i na nastupajućim gradskim izborima.

Odbornici Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici, umesto o ostavci Siniše Malog, glasaju o dodeli ugovora za Vinču francusko-japanskom konzorcijumu „Suez Environemental”. Ovim ugovorom će upravljanje otpadom u Beogradu biti ustupljeno privatnim kompanijama na najmanje 25 godina.
Odbornici koji dignu ruku za ovaj ugovor omogućiće sistemsko ugrožavanje zdravlja građana, degradiranje životne sredine i spaljivanje gradskog budžeta, jer gradska vlast model javno-privatnog partnerstva shvata isključivo kao način da javnim novcem pomogne netransparentne privatne inicijative. Ugovor građanima donosi i veću cenu komunalnih usluga za tretman otpada, ali i dodatne troškove za otkup energije koja će biti proizvedena od našeg otpada.
Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd posmatra otpad kao zajednički resurs i zalaže se za obezbeđivanje tretmana otpada na način kojim bi na prvom mestu bila briga o zdravlju građana, zaštita životne sredine i zapošljavanje ljudi u reciklažnoj sferi. Primarna selekcija otpada bi omogućila zapošljavanje više hiljada najsiromašnijih građana, individualnih sakupljača, u zelenoj ekonomiji.

Privatizacija deponije u Vinči, izgradnja spalionice, kao i Beograd na vodi samo su primeri onoga što se dešava u mnogim krajevima grada. Žarišta građanskih borbi koje bukte po krajevima i komšilucima širom Beograda od novobeogradskih blokova, PKB-a, Ade Huje, Savskog nasipa ili Zemuna sve do Vinče srušiće mutne dilove ekipe i štetne ugovore i podićiće Beograd iz pepela! (Press INDB)♦