Intervju Aleksandra Vučića Večernjem listu.bh: Verujem da ćemo dobiti podršku Hrvatske na putu ka EU

Intervju Aleksandra Vučića Večernjem listu.bh: Verujem da ćemo dobiti podršku Hrvatske na putu ka EU

26/09/2017 Off By

 

-Srpsko-bošnjački dogovor tiče se važnih stvari za nas, ali nikada što se tiče BiH, nikakvi dogovori nisu mogući bez Bošnjaka, Srba i Hrvata i nikada neće biti na štetu Hrvata – izjavio je u intervjuu za bosansko hercegovačko izdanje Večernjeg lista predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o problemima u odnosima Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvata i Srba, Vučić je rekao kako vidi te probleme, ali ih ne razume i dodao kako misli da će Srbi i Hrvati u budućnosti „sve više moraju da budu saveznici, a sve manje ljudi koji će živeti u prošlosti svojih neprijateljstava“.
Na pitanje o odnosima s bošnjačkim liderima i očekivanja da on kao predsednik Srbije “disciplinira” predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vučić je rekao kako se on ne meša u unutrašnje odnose u BiH.
– Dolazim u BiH i poštujem sve ljude koji me dočekaju. Ne želim da se mešam u unutrašnje odnose ni u RS-u. Poštujem predsednika i Vladu RS-a. To je moja obveza, pravo i naša politika u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Razgovaram i sa svima drugima u RS-u i ni na koji način se ne mešam ili da pokušam nekoga da disciplinujem. Niti su oni mala deca, niti sam ja bilo kakav veliki otac. Ja s njima razgovaram na ravnopravnoj osnovi. Kao što na ravnopravnoj osnovi razgovaram i sa svima drugima. Što se tiče odnosa s bošnjačkim političarima, sve ih poštujem i želim im mnogo uspeha. A, evo, pitam vas čime sam ja to, kojom izavom u poslednjih pet godina, bilo što poremetio u bošnjačko-srpskim odnosima. Ako to realno analizirate, vide ćete da se to nije dogodilo. Čak i nakon događanja u Srebrenici, koje bi mnogi iskoristili da reaguju drukčije, ja sam ih iskoristio kako bih još jednom pokazao koliko je važnije pružati ruku pomirenja nego se sukobljavati i svađati, ma koliko da ste u pravu – rekao je Vučić.
Kada jegovori o zahtevima za priznavanje genocida u Srebrenici, ali i za izvinjenje Srbije zbog drugih zločina, Vučić je rekao kako „za nas postoje samo naši mrtvi, naši nestali, a nikako oni drugi“.
– Nije mi teško o tome da govorim i pokušam to da sagledam na ispravan način. Nije mi jasno zašto je teško da se čuti da postoji suza i na drugoj strani – rekao je Vučić ističući kako smo „suviše mali svi zajedno ovde da bismo mogli i smeli da budemo neprijatelji“.
Na pitanje o razlozima napada na njega u Potočarima, Vučić je rekao kako je „neko valjda želio još jednom da pokaže koliki je gnev prema Srbima“.
– I ja to mogu da razumem, ali ne mogu da razumem da neki drugi ne razumiju srpske frustracije i patnju zbog svega što se Srbima događalo i tih godina i u Drugom svetskom ratu. Nije meni to najvažnije pitanje, ali sam zahvalan Draganu Čoviću što je na poslednjoj konferenciji za medije u Sarajevu vrlo, vrlo fer istaknuo slučaj napada na mene u Srebrenici te time pokazao kako se jedna država treba odnositi prema napadu na strane državnike – rekao je predsednik.
Vučić je potvrdo i kako se ne boji da će Hrvatska insistiranjem na određenim pitanjima usporiti put Srbije prema EU.
– Mislim da je Zoran Milanović, kada nam je uvodio sankcije ni zbog čega, što niko nije razumeo ni u hrvatskoj javnosti, pokazao da jedna zemlja ne može da zaustavi evropski put druge zemlje. Nema ništa od toga sve i da RH to hoće. Može da pravi probleme, ali ne može da zaustavi naš put u EU. Ali, da budem iskren, verujem kako ćemo dobiti podršku Hrvatske na tom putu – rekao je Vučić u intervjuu za današnje izdanje bh. Večernjega lista.(Fena)♦