Otvoren 22. kongres Balkanskog komiteta vojne medicine

Otvoren 22. kongres Balkanskog komiteta vojne medicine

26/09/2017 Off By
Dvadeset drugi kongres Balkanskog komiteta vojne medicine otvoren je večeras u hotelu „Crowne Plaza” u Beogradu i trajaće do 28. septembra. Na tom skupu, pored Srbije, učestvuju predstavnici Albanije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Turske. ​

Obraćajući se prisutnima pukovnik dr Uglješa Jovičić je, u svojstvu kongres predsednika, rekao da, iako je Srbija najmlađi član Balkanskog komiteta, regionalne inicijative koja više od dve decenije okuplja vojne medicinare iz regiona, lekari Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dugi niz godina učestvuju u njenim aktivnostima i veoma uspešno predstavljaju vojno zdravstvo naše zemlje.
On je podsetio da je Balkanski komitet jedinstvena inicijativa koja nije poznata samo po tome što okuplja profesionalce u svom pozivu koji govore o najaktuelnijim temama, već i što dalje osnažuje temelj vojnomedicinske saradnje balkanskih zemalja.
– Pripadnici vojnog zdravstva Republike Srbije stekli su do sada veliko iskustvo kroz učešće u različitim humanitarnim aktivnostima. Tokom zajedničkih medicinskih angažovanja, vojnosanitetskih vežbi, u mirovnim operacijama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i Evropske unije, ali nažalost i čestih ratova na ovim podnebljima. Kroz 178 godina trajanja, koliko smo obeležili ove godine, srpski vojni sanitet stekao je veliki ugled u narodu. Kongres koji je pred nama deo je negovanja te duge tradicije i brojnih generacija posvećenog medicinskog osoblja – istakao je pukovnik dr Jovičić u svom obraćanju.
Zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane pukovnik dr Uglješa Jovičić govorio je i o tematskim oblastima kojima će se ove godine baviti stručnjaci i naučnici iz šest zemalja. Oni će izlagati o aktuelnim pristupima u hirurgiji, internoj medicini, preventivi i dijagnostici, ali i psihijatriji i eksperimentalnoj medicini. Tokom skupa biće organizovana i tri okrugla stola – o trasplantaciji solidnih organa i matičnih ćelija, novostima u lečenju akutnih i hroničnih rana, ali i vojnoj medicini u mirovnim operacijama.
Potpukovnik prof. dr Boban Đorđević obratio se prisutnima u ime nacionalnog borda Balkanskog komiteta vojne medicine i poželeo učesnicima uspešan rad na kongresu. On je posebno pozdravio prisutne predstavnike IMIHO–a (Interconnection of Military Hospitals) i istakao da su ti kongresi sa stručnog stanovišta savršena prilika za razmenu dragocenih iskustava iz specifičnih grana medicine, ali i jednako značajni za sticanje važnih prijateljstava i kontakta.
Prema njegovim rečima, detalji ovogodišnjeg kongresa – sa vodećim temama iz oblasti hirurgije, interne i preventivne medicine, uz neizostavne okrugle stolove – najavljeni su na pretkongresnom sastanku u Rumuniji. Kako je istakao potpukovnik prof. dr Đorđević, na ovogodišnjem skupu biće reči i o jednoj od aktuelnijih tema u regionu – iskustvu vojnih lekara tokom angažovanja u mirovnim operacijama, a stručni program biće obogaćen i učešćem mladih vojnih lekara.
– Posebno smo ponosni na učešće mladih vojnih lekara i sa velikim razlogom ističemo da je ove godine deveta klasa upisala osnovne studije medicine na Medicinskom fakultetu VMA pri Univerzitetu odbrane. Pred njima, budućim vojnim lekarima, jeste zahtevan put, a događaji poput ovog izuzetne su prilike da se razvije kontinuitet naučnoistraživačkog rada još na početku karijere – istakao je potpukovnik prof. dr Đorđević.
U nastavku skupa prisutnima su se obratili šefovi delegacija zemalja učesnica i izveden je prigodan kulturno umetnički program.(Press VMA)♦